O nouă epidemie de ciumă poate izbucni oricând

De: Marian Andrei / 31.01.2014, 16:00
O nouă epidemie de ciumă poate izbucni oricând
Oamenii de știință au descifrat genomul bacilului ciumei, boală din cauza căreia a murit o jumătate din populația Pământului în sec. VI și o jumătate din populația Europei în evul mediu, și au ajuns la concluzia că această groaznică maladie poate reveni în orice clipă.

Cele câteva pandemii de gripă care au lovit omenirea de-a lungul istoriei au curmat, de fiecare dată, enorm de multe vieți omenești.

Horoscop 2014 – Vezi ce prevăd astrele pentru zodia ta în 2014!

Dintre acestea, Ciuma lui Justinian, din anul 541, a cauzat moartea a aproximativ 100 de milioane de persoane în perimetrul Mării Mediterane și a bizanțului.

La mijlocul secolului al XIV-lea, Boala, numită „Moartea neagră„, a lovit Europa. Două pandemii succesive într-o perioadă scurtă de timp au făcut 35 de milioane de victime.

S-ar putea spune că Europa a fost ținta preferată a acestei groaznice boli, dar nu este așa. La sfârșitul secolului al XIX-lea, în 1855, o pandemie de ciumă a lovit China, transmițându-se ulterior și în India. În total, 12 milioane de oameni au murit în cele două țări.

Deși savanții au descoperit că bacteria care a produs Ciuma lui Justinian a dispărut, ea nemaifiind o amenințare pentru populație, în schimb, bacteria care a cauzat „Moartea neagră” există „bine-mersi” în natură, fiind purtată de sobolani, păsări sau lilieci.

Un profesor rus avertizează că „practic, în prezent, omul a distrus numai una din bolile cele mai periculoase, variola, pentru că ea se transmite de la om la om. Atunci când îi vaccinăm aproape pe toți oamenii, întrerupem lanțul epidemiologic, agentul patogen dispare. Alte infecții deosebit de periculoase, ca de exemplu ciuma, sunt infecții zoonotice, adică ele există în natură fără om. Păsările, șoarecii, liliecii sunt purtătorii bolii. Noi nu putem vindeca toți șoarecii de aceste infecții și ele vor exista întotdeauna în natură în apropierea noastră. Principalul lucru este să nu permitem transmiterea lor la oameni”.

În prezent, apar anual 1.000-2.000 de cazuri de ciumă, tratarea fiind eficientă numai la descoperirea din timp a simptomelor. Din păcate, focarele de infecție sunt descoperite numai după moartea câtorva persoane.