O noua metoda de combatere a obezitații

Apropo.ro / 17.04.2006, 10:12
O noua metoda de combatere a obezitații
Obezitatea are acum un nou inamic, o proteina care faciliteaza transformarea grasimilor, este concluzia unui studiu recent realizat de un cercetator canadian, transmite AFP. Profesorul Greg Steinberg, al carui studiu a fost publicat saptamâna aceasta în revista Nature Medicine, a

Obezitatea are acum un nou inamic, o proteina care faciliteaza transformarea grasimilor, este concluzia unui studiu recent realizat de un cercetator canadian, transmite AFP.

Profesorul Greg Steinberg, al carui studiu a fost publicat saptamâna aceasta în revista Nature Medicine, a descoperit un proces prin care o proteina acționeaza direct în interiorul mușchilor pentru a accelera procesul de metabolizare a grasimilor de catre organism.

Aceasta proteina, numita „factor neurotrofic ciliar” (CNTF), are și rolul de a reduce apetitul culinar. Pâna acum, cercetarile asupra obezitații se bazau pe reglarea apetitului prin intermediul unor hormoni precum leptina.

„Ne-am dat seama ca acești hormoni sunt ineficace în lupta contra obezitații, din cauza proteinelor care inhibau capacitatea lor de a stimula transformarea grasimilor”, a indicat Steinberg.

Spre deosebire de leptina, CNTF nu este inhibata de alte proteine și acționeaza asupra grasimilor și zaharurilor, activând o enzima numita AMP-kinaza.

Obezitatea, o boala foarte frecventa peste tot în lume, marește riscurile de accidente cardiovasculare, diabet de tipul 2, hipertensiune și anumite tipuri de cancer.

Mediafax