O noua plângere împotriva Microsoft

Apropo.ro / 23.02.2006, 13:37
O noua plângere împotriva Microsoft
Un grup format din competitori si clienti ai Microsoft a înaintat miercuri o noua reclamatie împotriva companiei americane la Comisia Europeana, acuzând gigantul software de concurenta neloiala. Comitetul European pentru Sisteme Interoperabile (CESI), fondat în 1989 si având membri

Un grup format din competitori si clienti ai Microsoft a înaintat miercuri o noua reclamatie împotriva companiei americane la Comisia Europeana, acuzând gigantul software de concurenta neloiala.

Comitetul European pentru Sisteme Interoperabile (CESI), fondat în 1989 si având membri companii precum International Business Machines Corp. (IBM), Oracle Corp., Sun Microsystems Inc., Nokia, RealNetworks Inc., a precizat ca Microsoft „ameninta sa refuze întreprinderilor si consumatorilor individuali posibilitatea reala de a alege”. Reclamatia depusa de CESI cere Comisiei Europene sa încheie practicile care au afectat membrii comitetului.

„CESI regreta ca aplicarea stricta a legilor antitrust este singura modalitate de a stopa comportamentul anti-concurential al Microsoft”, a declarat Simon Awde, presedintele grupului.

Comitetul a precizat ca pachetul de aplicatii Microsoft Office constituie un exemplu de produs care nu le permite competitorilor o interoperare eficienta în sistemul de operare Windows. Reprezentantii Microsoft au replicat ca IBM si alti competitori încearca sa obtina avantaje de pe urma reglementarilor existente.

„Ne asteptam ca atunci când lansam produse noi, care aduc beneficii consumatorilor, în special în cazul unor tehnologii de vârf precum cele prezente în Office 12 si Windows Vista, sa existe nemultumiri din partea unor competitori”, precizeaza un comunicat al companiei Microsoft.

Totodata, compania americana a anuntat ca va reactiona în cel mai scurt timp la eventualele cereri venite din partea Comisiei Europene în legatura cu reclamatia CESI.

Comisia Europeana se afla deja în conflict cu Microsoft în urma unei decizii judecatoresti din 2004, conform careia compania a abuzat de pozitia sa dominanta pe piata software. În acest caz, Microsoft risca o amenda de 2 milioane de euro pe zi daca Executivul european va ajunge la concluzia ca recomandarile sale nu au fost respectate.

Sursa: Mediafax Business IT