O noua specie de dinozaur descoperita în SUA

Apropo.ro / 09.05.2005, 16:55
O noua specie de dinozaur descoperita în SUA
O noua specie de dinozaur, care își lovea rivalii cu capul pentru a cîștiga favorurile femelei, a fost descoperita în Statele Unite, a anunțat muzeul de istorie naturala de la Indianapolis, citat de AFP. Un craniu aproape complet al unui exemplar din aceasta specie a fost


O noua specie de dinozaur, care își lovea rivalii cu capul pentru a cîștiga favorurile femelei, a fost descoperita în Statele Unite, a anunțat muzeul de istorie naturala de la Indianapolis, citat de AFP.

Un craniu aproape complet al unui exemplar din aceasta specie a fost gasit în Iowa, în timpul unei misiuni de anul trecut. Muzeul a precizat ca exemplarul gasit face parte din grupul Pachycephalosaurus, avea dimenisiunile unui cal și era ierbivor.

Craniul animalului, vechi de 66 de milioane de ani, a fost trimis la muzeul din Indianapolis, unde cercetatorii și-au dat seama ca aparține unei specii necunoscute pîna atunci, dotata cu bot lung, excrescențe cefalice și capul foarte aplatizat.

„Descoperirea acestei fosile a fost o surpriza, nu ne-am fi imaginat ca o asemenea creatura a existat. Dovedește ca diversificarea dinozaurilor a continuat în Montana și Dakota de Sud, chiar și cînd dinozaurii erau pe cale de dispariție”, a declarat paleontologul Robert Bakker.

Pachycephalosaurus sînt cunoscuți pentru forma deosebita a capului, acoperit de excrescențe și coarne, de care se serveau pentru a se apara de animalele de prada de talie superioara dar și de rivalii de aceeși specie, în cadrul ritualurilor de împerechere.

Craniul a fost descoperit în aceeași regiune unde s-au mai descoperit fosilele unor exemplare din același grup, Pachycephalosaurus și Stygimoloch. Alte fosile de Pachycephalosaurus au fost descoperite în China și Mongolia, dar acestea sînt lipsite de apendice cefalice, au precizat reprezentanții muzeului.

Mediafax