O nouă tehnologie de urmărire a feței poate identifica bețivii

De: Marian Andrei / 05.09.2012, 13:22
O nouă tehnologie de urmărire a feței poate identifica bețivii
Cercetători ai Universității din Patras au dezvoltat un software capabil să decidă dacă o persoană este în stare de ebrietate sau nu prin simpla scanare a feței.

Având în vedere că foarte multe incidente au loc din cauza unor persoane care au băut peste măsura, este foarte greu de depistat rapid aceste persoane și de a nu le permite accesul de exemplu la un concert sau la un eveniment monden. 

Pentru a rezolva această problemă, cercetători de la Universitatea din Patras au dezvoltat o aplicație care poate face diferența între o persoană aflată în stare de ebrietate și una normală printr-o simplă scanare a feței.

În primul rând software-ul verifică tonul de culoare al feței deoarece atunci când o persoană este beată, vasele de sânge se dilată și generează schimbări ale tonurilor de culoare ale feței.

Înregistrând un anume ton de culoare și comparându-l cu o bază de date cu toate tipurile posibile, software-ul poate determina rapid dacă acea persoana a băut sau nu.

În pasul doi, aplicația verifică și temperatura feței celui înregistrat deoarece un om beat are diferențe mari de temperatură între frunte și partea inferioară a feței.

Cu ajutorul unor algoritmi speciali de calcul și cu aceste două măsurători, aplicația poate detecta persoanele aflate în stare de ebrietate aflate într-un grup de oameni. 

Cercetătorii cred că acest software poate ajuta autoritățile să identifice posibilii scandalagii înainte ca aceștia să provoace daune mateirale sau să creeze discomfort.