O noua tehnologie va revoluționa Internetul

Apropo.ro / 06.04.2004, 10:54
O noua tehnologie va revoluționa Internetul
World Wide Web - cea mai avansata secțiune a rețelei informatice globale Internet - a aparut în urma cu numai 15 ani, dar cererea crescînda pentru adrese de Internet și traficul continuu risca sa epuizeze resursele tehnologice actuale care asigura

World Wide Web – cea mai avansata secțiune a rețelei informatice globale Internet – a aparut în urma cu numai 15 ani, dar cererea crescînda pentru adrese de Internet și traficul continuu risca sa epuizeze resursele tehnologice actuale care asigura funcționarea acestui sistem, comenteaza Reuters.

Într-un viitor nu prea îndeparat, computerele și dispozitivele mobile vor putea comunica ușor și sigur cu diferite alte aparate, precum frigidere sau dispozitive de iluminat.

O mare parte din aceste funcții pot fi realizate cu ajutorul tehnologiei existente, dar surse din cadrul industriei considera ca standardele Internet actuale nu sînt pe deplin capabile sa îndeplineasca în totalitate sarcinile dorite. Din acest motiv, specialiștii lucreaza pentru elaborarea unui sistem avansat.

Un grup de companii conduse de operatorii japonezi de telecomunicații Nippon Telegraph and Telephone și KDDI Corp considera ca soluția este standardul din noua generație Internet Protocol versiunea 6 (IPv6).

Aceasta tehnologie permite alocarea unui numar nelimitat de adrese de Internet. Rețelele vor fi mai eficiente și mai simple din punct de vedere arhitectural, comparativ cu sistemele actuale, care suporta numai patru miliarde de adrese online – mai puțin decît populația globului – și necesita eforturi susținute pentru administare.

În plus, programatorii au dotat standardul IPv6 cu propriile sale sisteme de securitate, spre deosebire de tehnologiile actuale, unde aceste elemente au fost adaugate mai tîrziu.

Japonia nu este singura țara care se concentreaza asupra tehnologiei IPv6. Printre țarile din Asia, China, Taiwan și Coreea de Sud au anunțat ca intenționeaza sa adopte noul standard în urmatorii ani.

La rîndul sau, Departamentul american al Apararii a anunțat ca va renunța la achizițiile de echipamente bazate pe tehnologiile existente, urmînd sa adapteze toate sistemele la IPv6, pîna în 2008.

Japonia este pionierul acestui nou sector tehnologic. Eforturile companiilor sînt sprijinite de guvern, în baza strategiei naționale „e-Japan”, care vizeaza crearea unei rețele omniprezente care sa permita comunicarea dintre tot felul de obiecte, fie ca este vorba de un aparat electrocasnic sau de o cutie de cereale echipata cu un dispozitiv de localizare.

Kenshi Tazaki, analist la firma de cercetare Gartner Japan, considera ca noul standard are un mare potențial de dezvoltare, dar nu preconizeaza o extindere în masa înainte de 2010.

„Segmentul care va fi cel mai dificil de abordat este cel corporatist, întrucît companiile nu își vor moderniza rețelele pîna cînd nu vor înțelege cum le va ajuta noua tehnologie sa faca bani.

Investițiile lor în noi echipamente nu vor urmari numai creșterea eficienței, ci legatura directa dintre acest sistem și vînzari”, a adaugat Tazaki.

Mediafax Business/ IT