O regina, o lacrima, un zîmbet: Cesaria Evora

Apropo.ro / 30.06.2004, 21:01
O regina, o lacrima, un zîmbet: Cesaria Evora
Se spune ca ar fi regina. O regina desculța a muzicii morna care poarta cu ea povestea unui popor și a unei inimi triste. Cesaria Evora cu a ei voce grava cu timbru whisky-and-cigarettes a "vorbit" românilor, într-o seara calda de vara, despre dragoste, suferința

Se spune ca ar fi regina. O regina desculța a muzicii morna care poarta cu ea povestea unui popor și a unei inimi triste. Cesaria Evora cu a ei voce grava cu timbru whisky-and-cigarettes a „vorbit” românilor, într-o seara calda de vara, despre dragoste, suferința și bucuria de-a trai.

Cum era și de așteptat, înainte de începerea spectacolului de marți seara, de la Sala Palatului, bișnițarii încercau, de data aceasta fara prea mult succes, sa vînda bilete la suprapreț.

Însa planurile le-au fost dejucate de organizatori care au pus în vînzare, în ultim moment, bilete fara loc, la prețul de un milion lei. Daca prețul real al biletelor oscila între 750.000 lei și 1.500.000 lei, bișnițarii, disperați de insuccesul afacerii lor, vindeau bilete la jumatate de preț…

Dupa ce spectatorii și-au ocupat locurile, în jurul orei 20:30, luminile din Sala Palatului s-au stins și pe scena și-au facut apariția șapte instrumentiști, care au acomodat publicul, preț de cîteva minute, cu ceea ce se numește morna: un amestec de fado portughez cu ritmuri braziliene, jazz și blues.

Dupa prima piesa, din semiîntuneric, înveșmîntata complet în negru și împodobita cu bijuterii de aur, și-a facut apariția, cu mers greoi, Regina morna. Așa cum obișnuiește, Evora a cîntat desculța.

Multe piese noi, ce au transpus sunetul superb din Mindelo, Sao Vicente, incluse pe noul album „Voz DÂ’Amor”, dar și bijuterii mai vechi precum „Angola”, „Cize”, „Nha cancera ka tem medida”, „Sodade” sau „Besame mucho” au fost garanția unui spectacol întotdeauna prea scurt. Fundația Aurel Mitran și-a facut din nou datoria, aducînd-o pentru a doua oara pe „Diva desculța” în fața românilor.

La mijlocul concertului, Cesaria s-a oprit pentru cîteva momente pentru a-și prezenta instrumentiștii – Fernando Andrade (pian, voce), Joao Pina Alves (chitara, cavaquinho, voce), Antonio De Almeida Soares (cavaquinho), Virgilio Julio Duarte (bass), Antonio Gomes Fernandes (saxofon, percuție), Ademiro Jose Miranda (percuție), Julian Corrales Subida (vioara). „Și eu, ca de obicei, sînt Cesaria Evora” a spus simplu „Diva desculța”, rasplatita cu aplauze de un public generos. Apoi s-a așezat la o masuța, și-a aprins o țigare și a sorbit un pahar cu bautura….

Dupa mai bine de o ora de muzica torida, scena a ramas pustie pentru cîteva minute. Dar la insistențele publicului care aplauda minute în șir, în picioare, Evora a revenit pe scena pentru înca trei bis-uri. Apoi magia unei seri de vara din Capul Verde a fost rupta parca prea brusc de luminile aprinse în sala. Dar va fi purtata înca pentru mult timp în amintirile celor cuceriți definitiv de ritmurile morna și de „vocile iubirii” („Voz DÂ’Amor”).

Dovada este și faptul ca la ieșire, la standurile cu CD-uri amplasate în holul Salii Palatului, spectatorii se îmbulzeau sa cumpere albumele artistei. Prețul unui CD cu albumul „Voz DÂ’Amor” era de 500.000 de lei, iar un DVD costa 700.000 de lei.

Mihaela Cojocariu
Mediafax

Tags: