“O secundă”: un film despre depresie, boala secolului XXI

De: Andra Voiculescu / 08.09.2020, 17:01
“O secundă”: un film despre depresie, boala secolului XXI
Teaser-ul filmului “O secundă”, regizat de Octavian Iacob, primul şi singurul român acceptat la New York Film Academy, a fost lansat la sfârşitul lunii august.

Filmul tratează unul dintre cele mai actuale şi sensibile subiecte cu care societatea se confruntă, mai ales în această perioadă. Este un film despre boala secolului XXI, depresia, care tinde să devină un fenomen global.

După câteva luni de muncă susţinută pe platourile de filmare şi pe teren, teaser-ul filmului ”O secundă” – produs de Raw Rec Studios Film – a fost lansat în cadrul unui eveniment deosebit care a avut loc la funHUB, în parcarea centrului comercial Esplanada – Cora Pantelimon.

“Decizia de a face un astfel de film a venit în urma unui episod din viaţa mea, atunci când am simţit din plin această boală. Se întâmpla în urmă cu 5 ani. Am trăit teama de a vorbi despre stările pe care le aveam în acele momente şi nimeni, dar chiar nimeni, nu mă putea opri din gândurile acelea distructive, mincinoase”, a declarant regizorul Octavian Iacob într-un interviu pentru gandul.ro.

”O secundă” prezintă o poveste care va explora cauzele, efectele şi consecinţele psihologice ale unui episod traumatic petrecut în viaţa personajului principal, Alex Rayworth, un eveniment care îl afundă pe protagonist în ceea ce se numeşte “depresie psihotică”.

Filmul este considerat un ”mister/thriller/drama”, acţiunea fiind axată pe povestea a doi fraţi, David şi Alex, extrem de influenţi, binecunoscuţi ai societaţii bucureştene. Cei doi au părăsit România din dorinţa de a evada şi a se îndepărta dintr-o tragedie care s-a abătut în vieţile lor.

Din distribuţia acestui film fac parte nume foarte cunoscute ale cinematografiei din România, printre care Maia Morgenstern sau Monica Davidescu.

Octavian Iacob a câştigat, în anul 2018, Internaţional Film Competition cu ”Lust for life”, film pe care l-a regizat şi, de-a lungul carierei sale, a jucat (trebuie menţionat că este şi un talentat actor) în producţii internaţionale pentru Castel Film Studios. A lucrat cu producătorul Alain Depardieu, ca asistent de regizor în producţia ”Back 2 Back”.

Cel mai important şi ambiţios proiect al său este drama psihologică ”O secundă”, primul film românesc care tratează un subiect atât de actual şi de prezent în vieţile multora. Este un proiect de anvergură prin care regizorul îşi propune să sensibilizeze publicul faţă de fenomenul depresiei, să ofere suport emoţional, răspunsuri de întrebări, soluţii şi o analiză profundă a acesteia.