O specie de furnici se cloneaza în mod natural

Apropo.ro / 05.07.2005, 18:09
O specie de furnici se cloneaza în mod natural
Reginele și masculii unei specii de furnici se reproduc natural prin clonare, potrivit unui studiu al Universitații din Lausanne publicat de revista britanica Nature și citat de AFP. La furnicile Wasmannia auropunctata, raspândite în America de Nord, vestul Africii și


Reginele și masculii unei specii de furnici se reproduc natural prin clonare, potrivit unui studiu al Universitații din Lausanne publicat de revista britanica Nature și citat de AFP.

La furnicile Wasmannia auropunctata, raspândite în America de Nord, vestul Africii și Galapagos, reginele folosesc în mod normal sperma masculilor pentru a produce furnici lucratoare, care sunt sterile, explica profesorul Laurent Keller, care a condus studiul.

În schimb, a adaugat el, „reginele nu folosesc sperma masculilor pentru a produce noi regine”, carora le transmit toate genele lor.

Masculii au gasit o soluție pentru a-și transmite și ei materialul genetic: ei elimina genomul matern din ou, producând prin clonare masculi identici cu tații lor.

„Am identificat primul caz de reproducere prin clonare a masculilor”, afirma Keller, care conduce departamentul de ecologie și evoluție de la universitatea elvețiana. Dupa Keller, acest fenomen este rezultatul unei evoluții în doua etape, care s-a desfașurat pe parcursul mai multor sute de mii de ani.

„S-a pornit probabil de la o specie ancestrala în care reproducerea tuturor indivizilor se facea asexuat”, explica el. „Într-o prima faza, reginele au început sa produca noi regine prin clonare, ceea ce a facut sa dispara succesul masculilor în procesul de reproducere. Aceștia au reacționat începând sa se reproduca la rândul lor prin clonare”, susține cercetatorul.

Mediafax