O viata faraÂ… dureri de spate

Apropo.ro / 19.04.2006, 10:52
O viata faraÂ… dureri de spate
Patru persoane din cinci care sufera de dureri de spate. Chiar daca nu s-a inventat un leac miraculos împotriva acestor dureri, soluții care sa le alunge macar temporar exista! Tipuri de durere Durerea de spate apare mai des la persoanele de varsta mijlocie. Asta nu înseamna ca

Patru persoane din cinci care sufera de dureri de spate. Chiar daca nu s-a inventat un leac miraculos împotriva acestor dureri, soluții care sa le alunge macar temporar exista!

Tipuri de durere
Durerea de spate apare mai des la persoanele de varsta mijlocie. Asta nu înseamna ca tinerii sunt scutiți de ele. Poziția incorecta la birou, caratul greutaților, kilogramele în plus pot determina apariția durerilor de spate la orice persoana, indiferent de varsta și sex. În cazul femeilor, sarcina este un factor favorizant.

Atunci cand apare o durere de spate trebuie sa te întrebi ce tip de durere este, acuta sau cronica? Durerea acuta se instaleaza subit și intens. O mișcare greșita, o întindere, o rasucire a mușchilor sau a ligamentelor se lasa cu dureri de spate care persista cateva zile. Daca ai dormit într-o poziție nefireasca, ai suferit un accident sau ai fost supusa unui efort fizic brusc și intens, este posibil sa te alegi cu o durere acuta de spate. Nu uita ca stresul și tensiunea zilnica, purtarea unei poșete grele pe umar, precum și ridicarea incorecta de la masa, îți pot pune probleme legate de spate. Dar toate acestea țin de durerile acute, se pot instala și pot trece fara sa lase urme prea mari.

În cazul durerilor cronice, situația se schimba. Acestea fac parte din viața ta de zi cu zi. Nu le remarci decat atunci cand dispar și dintr-o data te simți mai bine, sau atunci cand revin și parca țin o veșnicie.

Semne de alarma
De cele mai multe ori, suntem tentate sa alinam durerile cu calmante. Și, ne iese! Dar nu întotdeauna. De aceea, anumite semnalmente ar trebui sa ne dea de gandit și sa ne îndrume spre cabinetul medicului de familie sau spre ortoped. Aceștia sunt specialiștii în masura sa indice un tratament adecvat.

Antinflamatoarele pot ajuta, dar nu în toate situațiile: daca suferi de gastrita, ele nu sunt recomandate. Salteaua cu apa e un remediu eficient în diversele probleme de spate. Cu toate acestea, anumite simptome nu pot fi potolite cu astfel de remedii.

Daca durerea nu dispare dupa 4-6 saptamani, daca este foarte intensa în zona de sus a coloanei vertebrale, daca a aparut în urma unui traumatism, daca au survenit deformari ale coloanei, daca nu te poți apleca în fața decat cu mari dificultați, daca ai dureri mari de spate și te știi cu osteoporoza, nu mai sta pe ganduri și du-te la medic!