O zi fără carne – mişcarea globală vine în România

De: Nicoleta Nicolae / 31.01.2013, 09:00
O zi fără carne – mişcarea globală vine în România
Foodstory.ro şi Oana Cuzino lansează campania “Meatless Friday”: Provocarea de a renunţa la carne pentru o zi. Începând cu 18 ianuarie, Foodstory.ro a demarat campania “Meatless Friday” prin care promovează reducerea consumului de carne măcar o zi pe săptămână, vinerea, raliindu-se în acest fel campaniei globale “Meatless Monday”.

„Meatless Monday” este o campanie iniţiată în Statele Unite ale Americii care a strâns adepţi în peste 20 de ţări din întreaga lume. Scopul este că fiecare persoană să consume cu 15% mai puţină carne şi, astfel, să îşi îmbunătăţească sănătatea. Foodstory aduce campania în România. Pentru că mulţi dintre români ţin post în ziua de vineri şi pentru că este cel mai simplu mod prin care se poate da startul unui weekend plin de energie, Foodstory.ro propune ca ziua de vineri să fie ziua în care toţi cei care susţin această idee să renunţe la carne.
În frunte cu Oana Cuzino, ambasadorul campaniei, Foodstory.ro oferă în fiecare vineri cele mai bune sfaturi de nutriţie şi cele mai bune reţete fără carne. „Mi-a plăcut din primul minut de discuţie cu colegii mei de la www. foodstory.ro aceasta campanie, mai ales că se pliază pe mesajele noastre, ale CSID. Încercam să atragem atenţia asupra posibilităţilor de a schimba ceva în obiceiurile de viaţă ale romanilor, în direcţia „viaţa sănătoasă”. De multe ori, prinşi în stresul zilnic optam pentru variante comode de a ne potoli foamea, nu întotdeauna cele mai santoase. Hrana trebuie să constituie o preocupare atât timp cât cu ajutorul ei putem fi mai sănătoşi”, spune Oana Cuzino.

Oana Cuzino

Mai mult decât atât, în fiecare vineri „Ce se întâmplă, doctore?” sprijină campania şi vine cu propuneri şi reţete care nu numai că înlocuiesc carnea, dar conţin ingrediente sănătoase pline de nutrienţi, şi autohtone şi exotice, într -un mod de preparare mai sănătos şi deosebit de reţetele clasice, cu condimente şi plante aromatice diverse. Întrebata dacă odată cu această campanie a renunţat vinerea la consumul de carne, Oana Cuzino recunoaşte că încă din copilărie vinerea era zi vegetariană: „Datorită bunicii… aşa am descoperit bamele, mâncarea de gutui, de prune, cremele de naut şi linte, plăcintele de casă cu spanac, urzicile… Ulterior, tofu… Oricum la noi în casă s-au iubit întotdeauna legumele şi fructele, aşa că nu numai vinerea evit carnea, sunt şi alte zile ale săptămânii în care „uit” de carne şi simt nevoia de a consuma mai multe legume şi mai ales fructe, preferatele mele.” Chiar şi fetiţa Oanei, Naomi, are deja preferinţe culinare sănătoase: „Fiica mea iubeşte mult salatele şi pastele, iar ca sursa de proteine unele lactate, dar şi peştele şi fructele de mare.”
Oana Cuzino, ambasadorul campaniei Foodstory, explică şi care sunt beneficiile reducerii consumului de carne: „În primul rând, consumul susţinut de carne duce la acumularea homocisteinei, dar şi a altor compuşi de degradare şi metabolizare a acesteia, precum creatinina, acidul uric. Acestea încarcă rinichii, se pot depozita în articulaţii… Ori, o pauză de o zi, două pe săptămână, îi dă răgaz organismului să contracareze acumularea acestora. Un nivel crescut de homocisteină duce la o incidenţă crescută de atac vascular, infarct, accident cerebral, dar şi o serie de boli neurodegenerative, cum ar fi demenţele vasculare sau ţip Alzheimer. Poate de aceea auzim tot mai des că aceste probleme apar la tineri, mai ales în conjuncturi favorizante: fumat, colesterol crescut.”

Ce cred vedetele despre campania „Meatless Friday”

Jojo

Jojo
„Avem nevoie să ne păstrăm sănătoşi şi de aceea eliminarea toxinelor este un pas important. Chiar şi pentru o zi. Poate că zi cu zi vom reuşi să le înmulţim şi să ajungem astfel şi la o purificare spirituală, nu numai trupească. Eu, de exemplu, nu mai mănânc decât puţin peşte alb din când în când. În schimb, sunt atâtea preparate delicioase fără carne: în bucătăria libaneză houmousul şi salată de tabouleh, în cea asiatică orezul gătit în atâtea feluri şi legumele lor delicioase, ca să nu mai vorbim despre pacheţelele de primăvară. Salatele de tot felul şi supele şi ciorbele din bucătăria românească. Există zeci de reţete de post. Nu e un lucru dificil pentru românii care au acest obicei religios şi tradiţional. Un lucru e sigur: eşti ceea ce mănânci! Din toate punctele de vedere”.

Alex Dima

Alex Dima
Campania e binevenită şi ziua e aleasă destul de bine! Poate într-o bună zi facem o campanie şi pentru ziua de miercuri! Reuşesc să am zile fără carne şi beneficiile se văd imediat. Am alt tonus, alt chef de viaţă, te simţi altlfel. Şi nu e o poveste, ci am trăit aceste experienţe pe propria piele. Nu degeaba mai toate religiile îndeamnă la post. De exemplu, vineri dacă este zi de post, fără carne, încep dimineaţa cu un bol de cereale cu lapte de soia. La prânz merge o mâncare de linte şi o salată, ceva fructe mai târziu, iar seara o salată. Este sănătate curată. În plus, avem fructe de mare, peşte, brânzeturi… sunt atâtea variante pentru a scăpa de carne… ne trebuie doar voinţa!”

Chef Florin Dumitrescu

Chef Florin Dumitrescu
„Mi se pare o idee foarte bună, cred că prin astfel de campanii mai primim un imbold în încercarea de a trăi mai sănătos. Îmi amintesc că în copilărie bunica mă lua cu ea mereu la biserică şi astfel deprinsesem obiceiul de a nu consuma carne nu o zi, ci două pe săptămână, respectiv miercurea şi vinerea. Involuntar, mi se întâmplă şi acum să am câte o zi sau mai multe în care nu mănânc carne. Nu sunt adeptul vorbei „de trei ori pe zi carne”, aşa că nu pot decât să fiu încântat de ideea Foodstory. Mâncarea mea preferată fără carne sunt pastele cu o singură legumă, care poate fi broccoli, spanac, dovlecei, bucuioc. Şi sunt înnebunit după salate.”

Chef Catalin Scarlatescu

Chef Cătălin Scărlătescu
„Dacă această campanie nu există, ea ar fi trebuit clar inventată! Este o idee extraordinară. Iar faptul că Oana Cuzino este ambasadorul campaniei mi se pare cea mai potrivită alegere, este o femeie extraodinară, un model care îmbină armonios toate elementele unui stil de viaţă sănătos”.

Chef Sorin Bontea

Chef Sorin Bontea
„O zi fără carne nu este deloc greu de ţinut, poţi renunţa la carne chiar mai mult decât o zi pe săptămână, în opinia mea. Şi dacă e vineri, e cu atât mai bine, mai ales că în România sunt foarte mulţi oameni care vinerea ţin post. Recunosc că nici eu şi nici familia mea nu mâncăm în fiecare zi carne şi de cele mai multe ori preferăm peştele”.