Oamenii pot vedea 3D chiar și cu un singur ochi

De: Mihaela Enache / 18.10.2013, 10:30
Oamenii pot vedea 3D chiar și cu un singur ochi
Un nou studiu realizat de un psiholog de origine indiană a arătat că oamenii pot vedea imagini 3D numai cu un singur ochi.

Dhanraj Vishwanath de la Universitatea din St Andrews din Scoția a spus că simplul fapt că te uiți printr-un orificiu mic este suficient să experimentezi 3D.

În prezent, tehnologia 3D, folosită în filme și mass-media, se bazează pe două imagini vizuale, unul de la fiecare ochi, combinându-le în creierul privitorului pentru a produce un strat suplimentar de adâncime 3D, dar noua cercetare a sugerat că nu sunt necesari ambii ochi.

Cercetătorul a declarat că, pentru prima dată, au demonstrat experimental că același „mod special” în care adâncimea este experimentată în filmele 3D poate fi, de asemenea, experimentată uitându-te la o imagine normală cu un singur ochi, dacă te uiți printr-o mică deschidere.

Vishwanath a spus că rezultatele preliminare ale descoperirilor lor sugerează că metoda lor ar putea permite persoanelor cu ochii ochii ne-aliniați să experimenteze cum e să vadă, de fapt, în 3D.