Oamenii preistorici desenau mai bine decât artiștii moderni

De: Marian Andrei / 07.12.2012, 09:51
Oamenii preistorici desenau mai bine decât artiștii moderni
Oamenii cavernelor reprezentau mult mai bine în desenele lor maniera de deplasare a animalelor decât o fac artiștii moderni, potrivit unor comparații efectuate de oamenii de știință, într-un studiu publicat miercuri într-o revistă științifică americană.

Autorii acestui studiu au examinat picturile preistorice ce prezintă bivoli și elefanți din mai multe peșteri, precum celebra Lascaux din Franța, ca și tablouri și statui moderne care prezintă patrupede în mișcare.

Ei au evaluat gradul de exactitate al reproducerii mișcării asociat acelor picturi și sculpturi, în raport cu observațiile științifice făcute pe baza analizei mersului acelor animale.

Savanții au descoperit astfel că, în operele moderne, animalele reprezentate mergând sau tropăind aveau picioarele în poziții eronate.

Picturile preistorice prezentau în schimb rate de eroare considerabil mai mici (46,2%) decât operele moderne (83,5%) datând dinainte de 1887, anul în care au fost efectuate studiile lui Eadweard Muybridge, un fotograf britanic, celebru pentru descompunerile sale fotografice ale mișcării, din care s-au inspirat ulterior numeroși artiști.  Această rată de eroare a scăzut ulterior la 57,9%.