Oana Cuzino: “Am aceleaşi dimensiuni din liceu”

De: Nicoleta Nicolae / 09.04.2012, 12:24
Oana Cuzino: “Am aceleaşi dimensiuni din liceu”
Oana Cuzino are, la 40 de ani, aceaşi siluetă ca în timpul liceului, cântărind şi acum 55 de kilograme. Află care sunt secretele frumuseţii sale.

– Oana, care este secretul frumuseţii tale?
Îmi este greu să identific un element anume sau un „ceva” din stilul meu de viaţă, care, dacă nu ar fi existat, ar fi avut vreo repercusiune asupra aspectului meu sau a formei fizice în care sunt acum. Ştiu doar că respect automat câteva reguli de viaţă şi reprezint cumulul lor. Mănânc lucruri sănătoase şi gustoase, ador fructele, salatele, îmi place să fac multă mişcare, evit pe cât posibil să iau medicamente şi previn, nu tratez, beau multă apă şi mă culc în timpul săptămânii înainte de 12 noaptea, încerc să petrec cât mult timp în aer liber, caut motive să râd cât mai mult, să mă detaşez de probleme şi să nu mă enervez.

– Faci ceva în mod special, acum că a venit primăvara?
Încerc să profit de vremea frumoasă pentru a sta la soarele blând, mănânc alimente gătite cât mai simplu şi cât mai puţin prelucrate termic, verdeţuri, afine, kefir şi sana. În această perioadă evit carnea, pentru că şi tradiţiile noastre milenare au mult substrat legat de activarea genetică a metabolismului şi accelerarea naturală a eliminării eventualelor toxine, care se acumulau în trecut, când hrana oamenilor era mai puţin diversificată. Aşa că este perioada ideală de a bea sucuri naturale, de a optimiza la maximum preocesele fiziologice de regenerare şi reînnoire a ţesuturilor.

– Eşti dependentă de un produs cosmetic anume?
Sunt dependentă de produse cosmetice cât mai hidratante întrucât, constituţional, am o piele mai degrabă uscată. Folosesc mereu loţiuni de corp hidratante, geluri de duş sau săpunuri cât mai blânde, creme de faţă şi de mâini cu potenţial hidratant. Pe acestea din urmă le am mereu cu mine, în geantă sau în maşină, pentru a nu lăsa pielea să sufere.

-Ai ţinut vreodată o dietă? Care a fost cea mai eficientă în cazul tău?
Nu îmi plac dietele pentru că multe sunt restrictive şi le înţeleg perfect mecanismul, dar tocmai de aceea nu îţi permit o diversificare prea mare. Pe de altă parte, eu am cu aproximaţie cam aceleaşi dimensiuni din liceu, foştii mei colegi îmi confirmă lucrul acesta, chiar şi cei pe care nu i-am mai văzut de atunci şi m-au contactat pe Facebook. Cu excepţia firească din sarcină, nu am avut niciodată fluctuaţii de greutate mai mari de 2-3 kilograme în plus sau minus faţă de greutatea mea normală de 55 kg.

– Oana, cât de important este sportul pentru un trup sănătos şi armonios?
Sportul face aproape totul în ecuaţia aceasta despre care am vorbit până acum, o ecuaţie cu multe necunoscute – sănătate, greutate, stare psihică, digestie, ba influenţează chiar şi tabloul nostru hormonal, stimulând de exemplu, în mod natural, hormonii asociaţi menţinerii tinereţii. Dacă mişcarea, sportul moderat, practicat însă susţinut, nu fac parte din viaţa ta de zi cu zi, este foarte trist şi nu te poţi aştepta la lucruri prea bune odată cu trecerea timpului. Mie îmi place să înot, să alerg, să fac zilnic câteva exerciţii de kangoo jumps sau să sar coarda. Mi-am cumpărat de jumătate de an o trambulină şi încerc să sar zilnic. Este amuzant şi util. În plus, fac 2-3 ore pe săptămână Pilates cu o antrenoare personală turcoaică, fostă sportivă de performanţă, şi sunt extrem de încântată de rezistenţa fizică pe care am căpătat-o în doar un an şi jumătate.
Nicoleta Nicolae