Oana Cuzino – Ne pofteşte din nou la slăbit

Apropo.ro / 03.03.2008, 00:00
Oana Cuzino - Ne pofteşte din nou la slăbit
A lansat un nou concurs de slăbit în cadrul emisiunii de sîmbătă după-amiază “Ce se întîmplă, doctore?”, motiv pentru care am vrut să aflăm de la ea, printre altele, pe ce criterii au fost aleşi concurenţii, de ce s-a schimbat juriul şi, nu în ultimul rînd, de ce s-a tuns...

– Pentru al doilea sezon, tu şi echipa emisiunii aţi avut de ales 10 concurenţi din peste 1000 de înscrişi. Cum aţi reuşit să faceţi alegerea?
Am căutat ca aceştia să fie reprezentativi pentru o anumită categorie de persoane supraponderale sau obeze şi, cu ajutorul lor, să spulberăm anumite mituri legate de îngrăşare şi să instituim un mod de a slăbi cît mai eficient şi sănătos. De aceea am ales-o pe Margareta, de exemplu, de numai 17 ani – prin intermediul ei putem aborda problemele care îi frămîntă pe adolescenţi, complexele şi frustrările generate de greutate la această vîrstă. Avem şi o proaspătă mămică – vorbim astfel de marile oscilaţii de greutate pe care le generează sarcina şi alăptatul. Avem doi bărbaţi care au acumulat kilograme după ce s-au căsătorit, au încetat să mai facă mişcare, iar derapajul de greutate a fost generat de consumul de bere, dulciuri, mîncare gătită, timpul petrecut la computer sau în faţa televizorului.

– Aţi schimbat şi ”juraţii”. Pe ce criterii au fost aleşi aceştia?
Ne-am propus ca la fiecare sezon să schimbăm juraţii, pentru că, deşi lumea medicală are o viziune uni­ta­ră în legătură cu pierderea sănă­toasă a greutăţii în exces, fiecare specialist are propria metodă de abordare. Să nu uităm, vrem ca prin intermediul concurenţilor noştri să creăm un trend sănătos, vrem ca oamenii să urmeze sfaturile – pe care le oferim în diverse materiale în cadrul emisiunii, dar pe care le şi postăm pe site-ul www.poftitilaslabit.ro.

– Noul sezon a adus şi o schimbare în look-ul tău…
Cînd îmi pun ceva în cap şi sînt convinsă că este benefic, pun în practică fără a-i avertiza pe ceilalţi sau a cere prea multe sfaturi, pentru că risc să nu mai fac ce vreau cu adevărat. Şi de data asta, am simţit că mi-ar sta mai bine aşa, am luat hotărîrea şi m-am tuns. L-am surprins puţin chiar şi pe soţul meu, care s-a amuzat teribil de schimbare.

– Ai avut vreodată probleme cu slăbitul?
În afară de perioadele sarcinii şi imediat post-naştere, care dau bătăi de cap majorităţii femeilor, nu prea am avut probleme, am un metabolism bun şi am avut o greutate constantă de-a lungul vieţii. Asta nu înseamnă că nu am mereu grijă la alimentaţie, că neglijez sportul sau diversele terapii corporale moderne.

– Există tentaţii culinare cărora nu le poţi rezista?
Da, sînt multe tentaţii nepericuloase, cum ar fi fructele proaspete, dar dintre cele care îngraşă îmi plac mult frişca, fructele confiate, prăjiturile cu mere, ciocolata fierbinte. Dacă le gust doar sau le consum la micul dejun, într-o zi în care apoi am mult de ”alergat”, nu se întîmplă nimic! Pericolul apare în urma consumului în exces sau seara, aşa că aviz amatorilor!

– Te gîndeşti să faci, în viitor, un concurs de slăbit doar cu vedete?
Da, ideea deja ne-a ”bîntuit”, mai ales că sună tentant din punct de vedere al audienţei şi al puterii exemplului. Am purtat chiar discuţii de principiu cu cîteva vedete dar, din păcate, există încă o reticenţă din partea lor de a se expune public cu astfel de probleme. Dar mentalitatea se schimbă şi poate în cîţiva ani vom avea nu numai vedete, ci şi politicieni sau foşti sportivi în postura de candidaţi la o siluetă mai zveltă, cine ştie?!

“Concurenţii aleşi sînt reprezentativi pentru o anumită categorie de persoane supraponderale sau obeze şi, cu ajutorul lor, vrem să spulberăm anumite mituri legate de îngrăşare şi să instituim un mod de a slăbi cît mai eficient şi sănătos”

Ce se întîmplă, doctore?
sîmbătă, 17.15, PRO TV