Obama, trimis la Hiroshima

Apropo.ro / 20.07.2009, 00:00
Obama, trimis la Hiroshima
Dacă tot este preşedintele marilor premiere la acest început de secol, Barack Obama este sfătuit de creatorul de modă Issey Miyake să facă un popas şi la Hiroshima.

După ce a bifat încă un record, ca primul preşedinte american care a vizitat lagărul de concentrare nazist de la Buchenwald, Hiroshima ar putea fi încă un vîrf cucerit de Obama, după ce ani de zile s-a dovedit a fi, nu numai la nivel diplomatic, un munte insurmontabil pentru toţi şefii de stat americani aflaţi în funcţie. E-adevărat că foştii preşedinţi SUA Jimmy Carter şi Richard Nixon au efectuat vizite private (dar numai după ce şi-au încheiat mandatele), atît la Hiroshima cît şi la Nagasaki, cele două oraşe-victimă ale atacului nuclear american din timpul celui de-al doilea război mondial. Singurul înalt reprezentant oficial al SUA care le-a urmat exemplul a fost Nancy Pelosi, preşedintele Camerei Reprezentanţilor, care a participat la ceremonia organizată anul trecut, cu ocazia rememorării actelor de la 6 şi 9 august 1945.

Urmărind evoluţia actualului preşedinte american, creatorul de modă Issey Miyake a înaintat o scrisoare deschisă cotidianului “International Herald Tribune” în care îşi exprimă speranţa că, după Buchenwald, Obama va face un gest similar şi la Hiroshima. Actul în sine ar însemna mult nu numai pentru Miyake, el însuşi un supravieţuitor al atacului, ci şi pentru o întreagă generaţie de victime supravieţuitoare, dar şi pentru a confirma încă o dată că efortul depus pentru stoparea armelor de distrugere în masă este real.

Nu este pentru prima dată cînd Miyake, cunoscut artizan în domeniul modei şi al parfumeriei, vorbeşte despre trecutul său, dar parcă niciodată n-a fost mai hotărît să ia atitudine şi să încerce, prin notorietatea de care se bucură acum, să forţeze un pic istoria şi să pună umărul la ceea ce obişnuieşte să numească “vindecarea lumii”.