Obezitatea ar putea reduce speranța de viața a americanilor

Apropo.ro / 18.03.2005, 11:28
Obezitatea ar putea reduce speranța de viața a americanilor
Explozia obezitații, mai ales la tineri, ar putea reduce speranța de viața în Statele Unite, dupa doua secole de creștere neîntrerupta, potrivit unui studiu publicat miercuri în New England Journal of Medicine și citat de AFP. "Consecințele obezitații la


Explozia obezitații, mai ales la tineri, ar putea reduce speranța de viața în Statele Unite, dupa doua secole de creștere neîntrerupta, potrivit unui studiu publicat miercuri în New England Journal of Medicine și citat de AFP.

„Consecințele obezitații la copii și adolescenți nu se fac simțite înca, pentru ca trec ani înainte sa apara complicațiile legate de aceasta”, a explicat David Ludwig, cercetator la spitalul pediatric din Boston, unul dintre co-autorii studiului. „Daca însa ceasul biologic începe sa funcționeze la 12-14 ani, consecințele pentru sanatatea publica pot fi dezastruoase. Crizele cardiace și insuficiențele renale vor deveni relativ curente printre tineri”, a explicat acesta.

Obezitatea și excesul de greutate care afecteaza deja doua treimi dintre americani maresc riscurile de boli cardiace, cancer și diabet, au subliniat cercetatorii. Ei au mai aratat ca deja sistemul public de sanatate se confrunta cu o creștere fara precedent a numarului de diabetici în rîndul copiilor, lucru cauzat tot de obezitate.

Autorii studiului au calculat ca obezitatea reduce deja speranța de viața cu aproximativ patru pîna la noua luni în Statele Unite. Profesorul Jay Olshansky, epidemiologist de la Universitatea Illinois de la Chicago, care a condus studiul, prevede o diminuare cu doi pîna la cinci ani a duratei medii de viața a americanilor în cursul urmatoarelor decenii, din cauza creșterii rapide a numarului de obezi.

Efectele obezitații asupra statisticilor mortalitații ar putea avea în curînd mai mult impact decît au în prezent cancerul și maladiile cardiovasculare, principalele cauze de deces în acest moment, a spus acesta. Cercetatorii cred ca este posibil ca aceasta creștere a mortalitații sa anuleze orice cîștig adus de progresul tehnologiilor biomedicale în ceea ce privește longevitatea.

Potrivit celor mai recente estimari, publicate la sfîrșitul lunii februarie de Centrul de Control și Prevenire al Maladiilor Infecțioase, media speranței de viața în Statele Unite a fost de 77,6 ani în 2003, fața de 77,3 în 2002.

Mediafax