Obiceiuri romanesti

Apropo.ro / 21.12.2006, 16:18
Obiceiuri romanesti
Cel mai raspandit ritual de "citire" a viitorului este, probabil, obiceiul puntilor. Puntea se alcatuieste din doua craci in forma de furca, intre ramurile carora se pune, de-a curmezisul,un bat. Ea simbolizeaza un pod aruncat intre malul anului ce se incheie siCel mai raspandit ritual de „citire” a viitorului este, probabil, obiceiul puntilor. Puntea se alcatuieste din doua craci in forma de furca, intre ramurile carora se pune, de-a curmezisul,un bat. Ea simbolizeaza un pod aruncat intre malul anului ce se incheie si cel al anului care sta sa vina. Fiecare fata trebuie sa aiba puntea ei, ca sa poata visa noaptea ce i-a fost harazit sa i se intample in noul an.

Un alt obicei, practicat inca, este masa de Sfantul Vasile. In jurul mesei se aduna un grup de flacai si fete. Sub panza fetei de masa se asaza, in fiecare colt, un obiect a carui semnificatie e cunoscuta de toti participantii.De pilda, intr-un colt se asaza un ban, in altul o bucata de mamaliga, in al treilea o oglinda, iar in ultimul colt o bucata de carbune.

Asezarea obiectelor se face fara stiinta baiatului sau a fetei ce urmeaza sa aleaga unul dintre colturi. Obiectul aflat sub fata de masa in locul ales va indica lucrul de care tanarul va avea parte in cursul anului viitor: cel care a nimerit banul va fi bogat, cel care a aflat mamaliga va avea parte de bucate din belsug, cel care a gasit oglinda va avea chip frumos, iar cel care a dat peste carbune va fi rau si cu inima neagra.

Obiceiul perilor de porc incearca sa anticipeze casatoria. Pe vatra incinsa din casa, un baiat si o fata asaza, fiacare, cate un fir din parul porcului. Incalzindu-se, firele se vor rasuci si vor sfarai. Daca in acest moment ele se apropie, cei doi se vor lua, iar daca firele se indeparteaza, tinerii nu se vor casatori.

Mediafax