Obiceiuri sanatoase dupa infarct

Apropo.ro / 01.06.2007, 17:12
Obiceiuri sanatoase dupa infarct
Infarctul poate fi considerat o alerta și nu o fatalitate, iar dupa întoarcerea acasa și dupa eliminarea stresului provocat de acest accident cardiac, bolnavul trebuie sa adopte câteva obiceiuri sanatoase pentru a îmbunatați capacitatea de funcționare a inimii, potrivit

Infarctul poate fi considerat o alerta și nu o fatalitate, iar dupa întoarcerea acasa și dupa eliminarea stresului provocat de acest accident cardiac, bolnavul trebuie sa adopte câteva obiceiuri sanatoase pentru a îmbunatați capacitatea de funcționare a inimii, potrivit linternaute.com.

Tutunul
Țigara este un factor de risc major în producerea infarctului miocardic. Persoanele care fumeaza 20 de țigari pe zi prezinta de 2,5 ori mai multe riscuri de a deveni victimele unui infarct fața de un nefumator. Persoanele tinere nu sunt mai protejate decât cele mai în vârsta. Infarctul se poate produce și la vârsta de 30 de ani. De altfel, 80% dintre victimele unui infarct au mai puțin de 45 de ani și sunt, în general, fumatoare.

Dupa un infarct, abstinența definitiva nu poate fi decât benefica, iar acest lucru ar trebui sa constituie o prioritate.

Beneficiile sevrajului sunt rapide:
La 20 de minute dupa ultima țigara fumata tensiunea arteriala și pulsul revin la limitele normale.

La 24 de ore dupa ultima țigara fumata riscul de infarct începe sa se diminueze.

La un an de la ultima țigara fumata riscul de infarct este redus la jumatate.

În practica exista mai multe metode de a renunța la fumat, printre care se numara plasturii cu nicotina, însa se poate cere și ajutorul medicului de familie.

Dieta alimentara
Mai multe studii științifice au demonstrat ca regimul mediteranean reduce riscul de maladii cardio-vasculare.

Printre aceste studii se numara cel al profesorilor Serge Renaud și Michel de Lorgeril (Lyon Heart Study). Aceștia au comparat doua grupuri de pacienți care suferisera un infarct. Un grup a adoptat dieta mediteraneana, iar celalalt a adoptat o dieta normala, occidentala. La capatul a doi ani și jumatate, cercetatorii au descoperit ca în primul grup s-au înregistrat de trei ori mai puține infarcturi decât în cel de-al doilea.

În regimul mediteranean se pune accentul pe fructe, legume, cereale, pâine, uleiuri vegetale, carne de pasare și pește. Se evita brânzeturile și lactatele, produsele de patiserie, grasimile animale de tipul untului, carnea roșie și mezelurile.

Daca pacientul este supraponderal, diabetic sau are un nivel ridicat al colesterolului în sânge se recomanda un regim de slabire sub supravegherea medicului.

Sportul
Sedentaritatea este un factor de risc cardiovascular, la fel ca hipercolesteremia și tabagismul. Daca nu este bine antrenat, mușchiul cardiac nu se mai contracta normal. Exercițiile fizice moderate, sub supravegherea medicului, sunt recomandate pentru refacerea mai rapida dupa un infarct miocardic. Se recomanda evitarea sporturilor violente. Nu se cere performanța, ci rezistența.

Reluarea activitaților fizice se face treptat și sub supravegherea medicului. Se recomanda plimbarile, fotbalul, înotul și ciclismul, sporturi care se practica regulat și moderat. La acestea se adauga urcatul scarilor, plimbatul câinelui, gradinaritul, bricolajul, menajul etc.

Tratamentul medicamentos
Medicii vor prescrie pacientului dupa externare o serie de medicamente care au rolul de a preveni recidiva. Tratamentul care nu este administrat regulat este ineficace și poate fi chiar periculos.

Tratamentul nu se întrerupe fara avizul medicului. De asemenea, medicul poate prescrie și alte medicamente în funcție de factorii de risc: hipertensiune arteriala, diabet, insuficiența cardiaca etc. Tratamentul impune și abordarea unei atitudini pozitive și responsabile.

Pacientul trebuie sa se programeze regulat la medicul cardiolog și sa faca toate analizele care îi sunt prescrise. De asemenea, pacientul trebuie sa fie atent la semnalele de alerta specifice infarctului și sa nu ezite sa cheme un echipaj medical de urgența.