Obiectele socialiste din casele comuniste (Poze)

Apropo.ro / 19.03.2009, 10:51
Iti mai amintesti vitrina cu bibelouri si pahare de cristal de care nu aveai voie sa te atingi?

Saptamanile trecute ne-am reamintit de jocurile din casa, de produsele cosmetice folosite de parintii nostri sau de dulciurile care ne-au ajutat sa schimbam dintii de lapte mai repede. In articolul acesta vom incerca sa enumeram o mare parte din obiectele de decor interior (si nu numai) pe care si voi le-ati avut.

Nu stiu cand a aparut Feng Shui pe piata la noi, dar stiu sigur ca inainte de revolutie nu gaseai pe piata o varietate foarte mare de elemente de decor interior.

Multe piese erau dobandite de la generatiile precedente, altele erau facute in casa, dar au fost o parte din viata noastra si multe persoane inca le tin in acelasi loc si le ingrijesc exact ca in ziua in care le-au achizitionat.

Asadar, iata un set de elemente de decor interior din "perioada rosie":

Milieul (sau mileul, in termeni populari)

Cred ca este elementul de decor predominant de pe vremea comunismului. Il gaseai asezat pe televizor, pe video (unii erau mai norocosi), pe masa din sufragerie, pe noptiera, pe capacul de la cosul de rufe din rafie, pe masina de spalat rufe. Milieul avea rolul sa ascunda mici imperfectiuni ale mobilierului sau sa fie asezate pe el alte obiecte precum pestele de sticla, balerina din portelan, cutia de bijuterii si altele.

Mileu Mileu

 

Pestele de sticla

O singura privire trebuie sa ii arunci si vei avea flashback-uri din acea perioada. Unii bagau bomboane in el, altii il asezau numai pe televizor, sa se faleasca cu el (dar neaparat pe un milieu).

Peste de sticla Peste de sticla mileu televizor

 

Pescarii chinezi

Nu ai trecut prin comunism daca nu ai avut colectia de pescari chinezi, dintre care cel putin unul sa aiba undita rupta sau pestele pierdut.

Pescar chinez portelan chinez portelan bibelou

 

Rapirea din serai

Noroc cu pitipoancele si cocalarii care mai pastreaza traditia de a tine acea splendoare de carpeta pe perete. Pe langa "Rapirea din serai" mai erau si alte modele de carpete precum: dansul flamenco, tigrul care cobora pe o stanca, paunii, pisicile sau cerbul. Cine mai era ca noi?

Rapirea din Serai Carpeta decor perete
Rapirea din serai Carpeta decor perete

 

Vitrina

Nu conta ca stai la garsoniera, sau la patru camere, trebuia neaparat sa ai in sufragerie o vitrina cu bibelouri, pahare din cristal, set de farfurii chinezesti de care nu se atingea nimeni. Era un must have!

Vitrina

 

Balerinele din portelan

Fantastic cati oameni au avut si au in continuare rafturile si vitrinele pline cu balerine din portelan.

Balerine portelan

 

Animalele din portelan

Alaturi de balerine trebuia sa ai si niste animale precum catelul, cerbul, pisica sau cainii de vanatoare cu fazanul in bot. Si aceastea isi aveau locul pe milieuri in multe case.

catel bibelou
cerb bibelou
bibelou lebada

 

Biblioteca cat jumatate din casa

Nu erai om daca nu aveai o biblioteca cat jumatate din sufragerie. Chiar daca nu citeai atat, sau nu citeai deloc, invitatii erau fascinati mereu si luau la rand rafturile cu carti sa vada ce ai tu si ce nu au ei.

Biblioteca

 

Ceasul cu cuc

Si la voi se mai bloca? Daca mai functiona si acum, sigur ajungeam precum capitanul Hook, sa o iau razna de la ticait. Singurul lucru frumos la ceasurile cu cuc a fost variatia modelelor.

ceas cu cuc ceas cu cuc

 

Covoarele persane

Nu cred ca s-ar fi suparat securistii pe noi daca am fi avut si niste covoare cu modele mai simple. Toata lumea avea peste linoleum cate un covor de 20 de kile (cu ciucurasi) si cu modele foarte incarcate, cu ciucurasi in capete.

Covor persan Covor persan
Covor persan Covor persan

 

Lada de zestre

Precum ceasurile cu cuc, lazile de zestre difereau ca model si gaseai numai minunatii prin ele: camasi, stergare, batiste, costume populare, bani legati in batista, lumanari etc.

lada de zestre lada de zestre
lada de zestre
            lada de zestre

 

Ciucurasii

Unii ii agatau de lustra (in caz de cutremur), altii legau ciucurasii de manerele sifonierului.

Robotii din pachete de tigari

Un hobby devenit pasiune pentru multi, robotii din pachete de tigari erau o adevarata provocare, asa ca imediat ce construiai un robot te apucai imediat de altul. Era o obsesie!

Robot din pachete de tigari Robot din pachete de tigari

 

Piesele din traforaj

Eu unul stiu ca am contribuit cu cel putin trei elemente de decor in sufragerie, toate obiecte facute la orele de traforaj de la scoala.

Traforaj Traforaj
Traforaj Traforaj

 

Acestea era majoritatea elementelor gasite aproape in fiecare casa, cu mici variatii. Obiecte vechi, obiecte care au rezistat zeci de ani si care aveau o valoare sentimentala mult mai mare decat cele de astazi.

Tu ce alte elemente de decor iti mai amintesti din perioanda comunismului?

 

Revino in fiecare zi de miercuri pe apropo.ro pentru a vedea noi episoade ale copilariei.

 Aboneaza-te la Newsletterul Apropo ca sa nu ratezi episoadele urmatoare.

 Sursa foto: igu.ro

Â