Occidentul nu vrea negocieri suplimentare pe tema Kosovo

Apropo.ro / 13.12.2007, 11:38
Occidentul nu vrea negocieri suplimentare pe tema Kosovo
Cererea formulata de Rusia referitor la continuarea negocierilor pe tema viitorului statut al Kosovo a fost respinsa la Consiliul de Securitate.

Cererea formulata de Rusia referitor la continuarea negocierilor pe tema viitorului statut al provinciei sarbe Kosovo a fost respinsa la Consiliul de Securitate al ONU de statele occidentale, care sustin ca aceste discutii ar fi inutile, relateaza Reuters.

Majoritatea statelor membre ale Uniunii Europene, Statele Unite si tarile musulmane sustin ca lipsa unui rezultat al negocierilor trecute dintre Belgrad si Pristina, provincia separatista ar trebui sa isi declare independenta. Serbia si aliatul sau, Rusia, se opun insa acestei initiative.

Rusia a prezentat partenerilor sai din Consiliul de Securitate al ONU ceea ce a numit "elemente-cheie" ale unei declaratii a Consiliului care sa ceara initierea de noi negocieri pentru solutionarea statutului provinciei Kosovo.

Potrivit ambasadorului american Zalmay Khalilzad, Washingtonul si statele europene cred ca nu exista "nici o baza pentru un acord, dat fiind faptul ca avem viziuni total diferite de rusi in aceasta privinta".

Amabasadorul rus si-a pastrat insa optimismul, afirmand ca a auzit "o serie de comentarii pozitive cu privire la anumite elemente" ale textului rusesc.