Oceanul Arctic ar putea fi reînghețat

Apropo.ro / 17.12.2012, 12:00
Oceanul Arctic ar putea fi reînghețat
Specialiștii de la Universitatea Harvard cred că au găsit formula de reînghețare a Oceanului Arctic.

Oamenii de știință spun că au o soluție ieftină și ușor de pus în practică pentru a combate încălzirea globală: reînghețarea Oceanului Arctic.

Această operațiune s-ar putea realiza cu doar câteva jeturi Gulfstream și ar costa aproximativ 8 miliarde de dolari anual, sumă mică raportată la nivel global, pentru o acțiune care are potențialul de a prelungi viața pe Pământ.

Două studii publicate recent explorează posibilitatea de a găsi o soluție tehnică la problema încălzirii globale, care topește într-un ritm alarmant gheața de la Polul Nord.

Fizicianul David Keith de la Harvard este de părere că injectarea atmosferei cu particule reflectorizante ar bloca o parte din lumina și căldura Soarelui la nivel local, în dreptul Polului Nord.

Conform studiului său, reducerea gradului de penetrare a luminii solare cu doar 0,5% ar putea reface marea de gheață la un nivel înregistrat înaintea erei industriale. „Deciziile de management al radiației solare nu trebuie să fie reduse la un singur «termostat global»„, spune cercetătorul David Keith.