OCS lansează pe 27 februarie cel de-al 27-lea videoclip (Poze + Interviu)

De: Mia Nicolescu / 15.02.2013, 12:30
Omul cu șobolani lansează cel de-al 27-lea videoclip, la piesa "Caută", primul single extras de pe viitorul album - "Marea căutare". Noi am fost la filmări și am stat de vorbă cu băieții despre activitatea lor și ce înseamnă să fii de 15 ani pe piața muzicală.

După o scurtă pauză, în care au susținut concerte, dar nu au mai scos niciun material nou, celebra trupă Omul cu șobolani revine! Pe 27 februarie 2013, OCS lansează videoclipul cu număul 27. Piesa se numește „Caută” și este primul single de pe albumul „Marea căutare”, ce va fi lansat în toamna lui 2013.

Apropo.ro: Cum au decurs filmările până acum?

Mihnea: Foarte bine! Este al 27-lea. Încercăm să ne distrăm în continuare pe tema videoclipurilor. Am filmat două zile, o să fie un videoclip complex. De regie se ocupă Dan Amariei și Dragoș Ometita, art directorul oficial al trupei.

Dan: Extraordinar de bine! Este pentru prima oară când eu fac pe regizorul, iar Dragoș este un fel de Anton Corbjin pentru Depeche Mode. Asta este una dintre puținele dăți în care chiar suntem în grafic, asta și pentru că am reușit să facem rost de un loc unde am putut să ne întindem pe două zile. Era imposibil de terminat într-o singură zi.

Apropo.ro: Ați avut parte de vreun moment amuzant?

Mihnea: Mai amuzant decât faptul că suntem semi-dezbrăcați și femei la un moment dat, până acum nu s-a întâmplat nimic. Videoclipul va fi lansat pe 27 februarie, în aceeași zi în care va fi lansată și piesa la Radio Guerilla. Ne-am dat seama că merge mai bine să le lansăm în același timp. Dacă ai o piesă ok și o pui în valoare și cu un clip, are un alt impact.

Dan: Este un clip care o să aibă mai multe finaluri. Cu un anumit program poți să selectezi cum se termină, ceea ce înseamnă că se poate termina în feluri care mai de care mai interesante. Nu zic mai multe acum.

Omul cu sobolani – Cauta (Making Of) de pe tare.ro

Apropo.ro: Piesa are vreo poveste?

Mihnea: „Caută” este prima piesă de pe albumul „Marea căutare” și este cumva piesa centrală. Trimite înspre căutarea pe care o s-o găsească fiecare, o s-o înțeleagă cum îi taie capul. Noi în momentul ăsta ne căutam pe noi înșine.

Apropo.ro: În ce constă procedeul de creare al unei piese?

Radu: Sunt mai multe feluri și asta depinde de la artist la artist. Poate să înceapă de la versuri și atunci încercăm să le îmbrăcăm în culoarea și sunetul potrivite. Ar putea să înceapă de la o linie banală de chitară, pe care o face Nicu în momentul în care probează chitara, și ne dăm seama că ne inspiră și poate să iasă ceva frumos. Sau, cum s-a întâmplat și la „Caută”, a ieșit brusc. Adică a pornit de la linia de chitară, dar pur și simplu s-a dezvoltat atât de repede, încât am terminat-o în două repetiții.

Mihnea: Ni se întâmplă așa cu hit-urile. „Cine e de vină”, care este una dintre cele mai apreciate piese de la noi, a ieșit în 5 minute. Pur și simplu s-a cântat singură. Nu știm de unde a ieșit, dar a ieșit. Altădată puteam să ne stoarcem creierul pe o piesă, să o schimbăm de cinci ori și să nu iasă chiar ce vrem noi. De obicei versurile vin după ce iese piesa, în 95% din cazuri cam așa se întâmplă. Dan dacă vine cu o idee de versuri, trebuie să vină cu ele cântate, nu cu ele scrise. Deci nu să ne spună o poezie. Merge și o poezie, dar el trebuie să o recite pe niște note. Dacă nu știe ce să cânte, nu prea face versuri. De cele mai multe ori, este inspirat de ce facem noi.

Apropo.ro: Despre album ce ne puteți spune?

Mihnea: Albumul o să apară în toamnă. Am început să lucrăm la el acum jumătate de an, printre zecile de concerte, dar serios ne-am apucat în decembrie.

Radu: Nici noi nu prea știm ce o să se întâmple cu albumul.

Dan: Momentan avem doar 10 piese gata și vom mai face vreo 5, ca să avem de unde alege. Probabil nu o să fie mai lung de 12 piese. Vrem să conteze prin esență, nu prin cantitate. „Adânc” am mai fost…

Apropo.ro: Spuneați că voi nu plănuiți nimic, ci faceți doar ce vă trece prin cap și prin suflet. Cu toate astea, trebuie să aveți un plan pentru 2013.

Mihnea: Dacă ne apucăm de o treabă, apare și un plan. Planul a fost să stabilim numele albumului. Cam așa se întâmplă la noi, dacă avem un nume de album știm și cam unde să îl ducem, ca muzică, ca tendință. Dacă am stabilit că o să se numească „Marea căutare”, pe ideea asta de versuri o să mergem. Ca muzică, este un album diferit de ce am făcut până acum. Se simte că a venit un membru nou în trupă, și anume Radu. El este un om care a venit cumva din afară, dar îl las pe el să spună.

Radu: Pentru mine a fost o chestie total nouă. Să îi întâlnesc pe ei, să îmi dau seama ce gândește fiecare… Nu știu în ce măsură este venirea mea determinantă, dar cred că la un moment dat se ajunge la faza aia de reinventare.

Mihnea: Și ăsta este într-un fel un motiv principal. Faptul că a venit Radu, el împlinește un an în trupă, ne-a pus pe treabă și ne-am apucat să întregistrăm un nou album. A trebuit să ne acomodăm. A trebuit să ne dăm seama dacă e ce vrem și el să își dea seama dacă e ceea ce vrea.

Radu

Radu a fost fan Omul cu șobolani, iar acum le este coleg de trupă

Apropo.ro: Și cum ți-ai dat seama că ei sunt ceea ce cauți?

Radu: Eu am fost fanul trupei, încă de la piesa „Razna” și am venit cu foarte mult avânt, setat să fac treaba să iasă bine. Băieții sunt foarte mișto, nu avea ce să nu iasă ok între noi.

Apropo.ro: Dar cum ai aflat că ei caută un înlocuitor?

Radu: Am văzut un anunț pe un forum. Atunci eram într-o perioadă în care mă plictisisem, mă sictirisem, îmi vândusem basul , aveam doar o chitară pe care o zdrăngăneam acasă și am zis „hai să trimit un mail”. Dar ce să le spun, pentru că nu mai aveam bass?! I-am propus lui Mihnea să ne întâlnim la sală, să împrumut un bass și să dau o probă, dar nu am primit răspuns. Până la urmă am făcut un video profi, așa cum se cerea în anunț, și am trimis.

Apropo.ro: Știu că nu vă place să cântați în altă limbă, însă cu o piesă românească este mai greu să te faci auzit peste hotare.

Mihnea: Am stat o perioadă în Franța și am mulți prieteni acolo care au zis „vrem neapărat să veniți să cântați aici”. Într-un club unde cântă absolut oricine din lume, fiecare pe limba lui. Dar să mergem să cântăm, ca să ce? Să vină 50 de inși și să ne punem în CV că am cântat în Franța. Cum am văzut zilele trecute, anunț că Alexandru Andrieș are turneu în America… așa da! Dar să stăm noi să ne aranjăm concerte afară, nu are niciun rost.

Apropo.ro: Sunteți de 15 ani pe piața muzicală. Ce schimbări ați observat în această industrie de-a lungul timpului?

Dan: Mi se pare că este o chestie cumva pozantă, și anume sunt părțile rele care au fost rele atunci și sunt și acum, și părțile bune care erau atunci sunt și sunt și acum. Dar se întâmplă foarte multe chestii noi, bune. Au început să fie mai multe trupe care cântă mai decent, la instrumente, live, evident. Din păcate, cred că s-a legalizat cumva o industrie impostoare. Amuzant este că încă mai suntem în viață.

Apropo.ro: Vorbind de asta, care credeți că este secretul care v-a ținut legați atâta timp?

Dan: Habar n-am! Cred că a contat faptul că nu ne-am băgat în prietenii cu toate formațiile. Noi ne-am văzut de ale noastre. Nu a fost neapărat bine că am stat separați de ceilalți, dar ne-am păstrat o independență pe care mi-o doresc și pentru viitor. Să rămânem noi pe treaba noastră.

Nicu: La perioada respectivă, dacă noi vroiam să facem într-un fel, făceam în acel fel.

Omul cu șobolani

După 15 ani de activitate, OCS pornes în „Marea căutare”

Apropo.ro: Dar ați simțit vreodată că ați ajuns la capătul puterilor și vă doriți să renunțați la muzică?

Dan: Da, sigur!

Nicu: Normal.

Dan: Se întâmplă să tragem unul de celălalt, când îl vezi pe celălalt că nu mai poate. E un soi de ciudă: nu poți să cazi tocmai acum, după ce ai trecut prin atâtea. Eu am avut vreo 3-4 momente grave când am simțit că nu mai merită și că nu mai pot. Oricât ai trage, la un moment dat vezi că nu ajungi unde trebuie, nu ai tot ce trebuie, tot ce teoretic crezi tu că meriți să ai.

Apropo.ro: Unde v-ați dori voi să ajungeți cu muzica ca să fiți mulțumiți?

Dan: Să avem un al 8-lea album și un al 27-lea videoclip, este foarte tare. Să reușim să facem asta și în continuare să fim prieteni, dupa 15 ani, și faptul că lumea vine la concerte. Nu are tata bani, nu are nimeni bani, nu avem un sponsor în spate, și cu toate astea facem în continuare muzică.

Apropo.ro: Mai este publicul la fel?

Dan: Am schimbat vreo patru generații. Este foarte amuzant că din când în când vin la concerte câțiva din prima generație, care sunt aproape de aceeași vârstă cu noi. Pe Dragoș, cu care regizez clipul, și Mihai, care ne ajută și el, i-am „descoperit” când aveau vreo 16 ani și veneau pe la concertele noastre, iar de atunci ei sunt singurii care ne fac afișele, coperțile de album…

Apropo.ro: Când erați voi micuți, ce planuri de viitor aveați în ceea ce privește meseria?

Dan: Eu vroiam să mă fac tractorist.

Nicu: Eu fotbalist, dar nu am talent (deși i-am bătut pe cei de la Coma la un meci de fotbal), sau avocat.

Dan Amariei și Dragoș

Dan, solistul trupei, este unul dintre pioni principali în realizarea videoclipului

Apropo.ro: Ce artiști din noul val apreciați?

Mihnea: Aici cred că o să ne repetăm: Robin and The Backstabbers. Mie personal îmi place și Subcarpați foarte mult.

Dan: Subcarpați. Îl știu pe Bean foarte bine și îmi este un om foarte drag. Din hip-hop, deși nu prea mă prinde stilul, îmi plac Norzeatic și Raku.

Radu: Aș prefera să spun că-mi place că se întâmplă lucruri. E greu. Îmi place de la fiecare câte ceva.

Nicu: N-aș vrea să vorbesc urât.

Apropo.ro: Dar cum comentați succesul Alexandrei Stan și al Innei?

Dan: Eu cred că lumea, în general, de peste tot, este proastă. În proporție de peste 80% lumea este retardă. E părerea mea.

Apropo.ro: Cum ați descrie într-un singur cuvânt trupa Omul cu șobolani?

Nicu: Rogvaiv.

Dan: E foarte greu într-un singur cuvânt având un foarte mare bagaj al acestei trupe. Este cumva și încăpățânare, pentru că nu am murit când au vrut alții.

Apropo.ro: Sau piesa care reprezintă cel mai bine trupa?

Cu ajutorul contului oficial de Facebook/Omul cu șobolani poți fi la curent cu noutățile legate de trupă.

Dan: Dacă mă întrebai până acum, cred că aș fi răspuns „Cine e de vină”, dar acum îmi place mult mai mult „Caută”.

FOTO: Octav Ganea

VIDEO: Alexandra Badea