Olanda, țara lalelelor și a bicicletelor

Apropo.ro / 11.06.2004, 16:52
Olanda, țara lalelelor și a bicicletelor
Cei care au numit-o așa au știut, cu siguranța, ca este țara cu mai multe biciclete decât locuitori, statisticile aratând ca aici exista 16 milioane de biciclete, ceea ce înseamna mai mult de o bicicleta pe cap de locuitor. Cât despre lalele, pot fi

Cei care au numit-o așa au știut, cu siguranța, ca este țara cu mai multe biciclete decât locuitori, statisticile aratând ca aici exista 16 milioane de biciclete, ceea ce înseamna mai mult de o bicicleta pe cap de locuitor.

Cât despre lalele, pot fi admirate la Keukenhof, cea mai mare și mai colorata gradina botanica din Olanda. Jocul mirific de culori, creat aici de cele peste 7 milioane de lalele, încânta privirile vizitatorilor de mai bine de 55 de ani.

Dincolo de „colecția” de biciclete și lalele, Olanda se poate lauda cu centre culturale și arhitecturale admirabile.

Amsterdam

Renumita pentru amestecul de arhitectura veche și contemporana, capitala olandeza este ușor de explorat pe jos, într-un tur cu bicicleta sau într-unul cu barca.

Piața Dam, considerata și „inima orașului”, poate fi un punct ideal de pornire. Aici vei gasi Palatul Koninklijk, reședința oficiala a reginei Beatrix, și bulevardele Kalverstraat și Nieuwendijk, considerate un adevarat paradis pentru iubitorii de cumparaturi. Mai jos de acestea, se afla cartierele Leidseplein și Rembrandtplein, unde turiștii și localnicii se aduna pentru a se delecta cu o piesa de teatru, un film sau o muzica buna, la unul din cluburile din apropiere.

La câteva sute de metri departare de Leidseplein, dai de Museumplein, cartierul cu cele mai renumite muzee din Amsterdam. Muzeul Rijks, ai carui pereți sunt decorați cu peste 5.000 de tablouri ce poarta semnaturi celebre (Rembrandt, Hals și Vermeer), Muzeul Van Gogh, Casa Rembrandt și Casa Annei Frank, locul în care adolescenta și-a scris jurnalul, în timpul ocupației naziste, sunt câteva dintre ele.

O alta curiozitate a turiștilor ajunși în Amsterdam este celebrul Cartier Roșu (De Wallen), cunoscut ca un loc cu foarte multe prostituate.

Rotterdam

Deși nu se poate lauda cu atâtea monumente istorice precum Amsterdam, majoritatea fiind distruse în timpul celui de-al doilea razboi mondial, Rotterdam, cel mai mare port din Europa este un oraș cu o scena culturala bogata.

Muzeul Boymans van Beuningen, care cuprinde o colecție unica de picturi, sculpturi și obiecte de arta din secolul al XIV-lea, Muzeul Voor Volkenkunde, Galeria Kunsthal, Institutul Olandez de Arhitectura și Galeria Thyade se numara printre cele mai interesante comori culturale din Rotterdam, iar la gradina zoologica Dierenpark Blijdorp, vei putea admira o mulțime de elefanți și rinoceri, gazduiți de o superba padure tropicala.

Marea mândrie a Rotterdam-ului ramâne, însa, Muzeul Maritim Prins Hendrik, în afara și în interiorul caruia poți admira expozițiile de vapoare, barci, vase de transportat marfa și alte ambarcațiuni.

Dincolo de moștenirea culturala și arhitecturala, Rotterdam-ul ofera o mulțime de activitați distractive și o viața de noapte trepidanta. Orașul are o mulțime de baruri, cluburi de noapte și teatre, precum Teatrul Luxor și Teatrul Zuidplein, iar restaurantele de aici ofera mâncaruri proaspete și delicioase.

Haga

Reședința a familiei regale și a Guvernului olandez, Haga nu a uitat niciodata sa-și impresioneze vizitatorii cu aerul sau relaxant și aristocratic.

Aici gasești numeroase muzee, parcuri și bulevarde pline de palate și cladiri elegante. Muzeul Mauritshuis, Muzeul Municipal și Cladirea Parlamentului merita vazute. Nu rata nici Parcul Madurodam sau „Olanda în miniatura”, unde vei vedea Piața Alkmaar (unde se vinde numai brânza) din Haga, Palatul Pacii din Haga, Palatul Dam din Amstserdam și splendide terenuri cu lalele, dar în dimensiuni mult mai mici decât cele reale.

Atmosfera somptuoasa se regasește pâna și în restaurante și cafenele, unde poți cina sau bea un vin de vița nobila. Daca te dau banii afara din casa, testeaza preparatele de la Grote Markt sau Denneweg, cele mai luxoase localuri din oraș!