Oleg Sentsov luptă în Ucraina. Alte staruri care au participat la războaie pe când erau deja celebre

De: Adrian Popa / 11.05.2022, 14:10

Recent a circulat pe rețelele de socializare o imagine cu celebrul regizor ucrainean Oleg Sentsov îmbrăcat în uniformă militară și cu o pisică în brațe. El luptă, alături de alți conaționali, în prima linie împotriva rușilor care i-au invadat țara.

Sentsov nu este primul artist deja faimos care participă la un conflict militar.

Clark Gable, cunoscut în special pentru rolul principal din filmul „Pe aripile vântului”, a intrat în cel de-al Doilea Război Mondial în 1942. A fost mitralior pe un bombardier B-17 și a participat la cinci misiuni împotriva Germaniei naziste. Actorul a fost scos din serviciul activ la insistențele studioului de film pentru care lucra, care se temea că va fi rănit sau va muri.

Clark Gable ca membru al echipajului unui bombardier B-17. (Foto: American Air Museum in Britain)

Un alt exemplu este James Stewart, care era deja un actor cunoscut când a intrat în război ca pilot. Nu a fost lăsat să zboare până în iulie 1944, când a comandat un grup de bombardiere care a participat la 20 de misiuni oficiale în Germania. Înainte, Stewart a fost instructor pentru piloți în SUA.

Actorul a terminat războiul cu gradul de colonel și a primit mai multe decorații. Ulterior, Stewart a participat și la Războiul din Vietnam, cu gradul de general de brigadă. A fost promovat în 1985 la gradul de general-maior de către președintele Ronald Reagan.

Jimmy Stewart în uniformă. (Foto: Wikimedia)

Britanicul David Niven locuia la Hollywood când a izbucnit cel de-al Doilea Război Mondial. Actorul s-a întors acasă și s-a înrolat în armată. A făcut filme despre război și a participat la Debarcarea din Normandia. Niven a avansat până la rangul de locotenent-colonel.

Cântăreața, dansatoarea și actrița Josephine Baker a participat în același conflict militar. A fost activă în Rezistența Franceză, a adăpostit refugiați și a colaborat cu serviciile de informații ale Aliaților. La finalul conflictului militar, artista a primit decorația militară Crucea de război (Croix de Guerre).