Omar Hayssam se aflã la Beirut

Apropo.ro / 01.06.2007, 09:55
Omar Hayssam se aflã la Beirut
Omul de afaceri sirian Omar Hayssam a declarat, joi seara, la o emisiune de la Antena 3, ca niciuna dintre variantele privind fuga sa din România vehiculate în presa nu sunt adevarate, însa a refuzat sa spuna ce cale a urmat pentru a parasi România. Hayssam a spus, în cadrul unui

Omul de afaceri sirian Omar Hayssam a declarat, joi seara, la o emisiune de la Antena 3, ca niciuna dintre variantele privind fuga sa din România vehiculate în presa nu sunt adevarate, însa a refuzat sa spuna ce cale a urmat pentru a parasi România.

Hayssam a spus, în cadrul unui interviu prin telefon, la emisiunea Sinteza Zilei de la Antena 3, ca a plecat din țara pentru ca avea date ca dupa 60 de zile de la eliberarea sa din motive medicale va fi rearestat.

El a respins acuzațiile potrivit carora ar fi vrut sa scoata bani din România atunci când s-a oferit sa plece din țara pentru a ajuta la negocierile pentru eliberarea celor trei jurnaliștilor români rapiți în Irak. Potrivit lui Hayssam, și în acest moment se pot scoate suma mari de bani din România fara probleme.

Omar Hayssam a mai spus ca atunci când i se va da posibilitatea de a se exprima liber în fața autoritaților judiciare sau în fața unui consul, va da toate detaliile, însoțite de probe, privind întreaga afacere a rapirii jurnaliștilor români.

Sirianul a mai afirmat ca autoritațile au toate datele – nume și declarațiile – adevaraților rapitori, mai ales dupa ce s-au operat arestarile din Bagdad, însa nu doresc aflarea adevarului despre rapirea jurnaliștilor.

El a mai spus ca vinovați în ce privește rapirea celor trei jurnaliști români la Bagdad, în primavara lui 2005, sunt și în Irak, și în România. „Și acolo, și acolo”, a spus Hayssam, referindu-se la locurile de unde provin autorii rapirii jurnaliștilor români.

De asemenea, Omar Hayssam a spus ca nu avea de ce sa le faca rau juraliștilor români.

Hayssam a mai spuc ca, la cererea doctorului Yasin, s-a întâlnit cu președintele Traian Basescu dupa ce, în seara de 28 martie 2005, prietena jurnalistei Marie Jeanne Ion l-a anunțat despre rapirea de la Bagdad. El a precizat ca Yasin s-a prezentat, în seara de 28 martie, la biroul sau, împreua cu soția, iar în 28 martie l-a condus la aeroport pe acesta, care s-a deplasat în Irak pentru a participa la negocierile pentru eliberarea jurnaliștilor.

Întrebat în legatura cu starea sa de sanatate, Hayssam a spus ca aceasta este „destul de dificila”, precizând ca are probleme la ficat și plamâni și ca urmeaza sa suporte o alta intervenție chirurgicala, pe care însa ar dori sa o amâne cât mai mult. Sirianul a fost operat de cancer la colon în România, potrivit medicilor acesta având semne de metastaza.

Hayssam nu a vrut sa faca alte comentari vizavi de starea sa de sanatate, deși aceasta a fost invocata de anchetatorul sau atunci când a propus judecatoarei Sofica Dumitrașcu revocarea mandatului de arestare preventiva a sirianului în cazul rapirii jurnaliștilor.

În susținerile sale de la Antena 3, Hayssam s-a plâns ca instanța nu vrea sa admita probe în favoarea sa, ca nu este audiat Munaf și ca sunt audiate persoane care nu sunt importante în procesul sau, ajungând pâna la a recunoaște ca face obiectul unui dosar privind traficul de armament.

„Este o fabulație, este un presupus dosar de trafic de armament”, a spus Hayssam, adaugând ca timp de 26 de ani cât a stat în România nimeni nu și-a pus problema daca e spion, pentru cine spioneaza și în ce domeniu, deși în delegațiile oficiale de regula toți participanții sunt verificați de serviciile secrete.

Declarațiile lui Hayssam survin încheierii pledoariilor în procesul în este inculpat pentru rapirea jurnaliștilor români, în martie 2005, la Bagdad.

Procesul în care Omar Hayssam este acuzat de acte de terorism, în legatura cu rapirea a trei jurnaliști români în Irak, s-a încheiat, joi, Curtea de Apel București urmând sa se pronunțe în acest dosar în 6 iunie.

Jurnaliștii români Marie Jeanne Ion, Sorin Mișcoci și Ovidiu Ohanesian au fost rapiți, în 28 martie 2005, în Irak, fiind ținuți ostatici 55 de zile.

Inițial, în aceasta cauza au fost trimiși în judecata Omar Hayssam și Mohammad Munaf – ghidul acestora de la Bagdad, ulterior instanța dispunând judecarea separata a celor doi.

Omar Hayssam și Mohammad Munaf au fost acuzați de inițiere, constituire și sprijinirea unei asocieri în scopul savârșirii de acte de terorism prevazute de articolul 35 din Legea 535/2004.

În 26 aprilie 2006, instanța Curții de Apel București a decis judecarea lui Omar Hayssam în stare de libertate, pe motive medicale. Ulterior, anchetatorii au stabilit „cu certitudine” ca sirianul a parasit ilegal România și ca se afla în afara spațiului național, iar Curtea de Apel București a emis pe numele sau, în 26 iunie, un mandat de urmarire internaționala.

Fuga din România a lui Hayssam a determinat demisiile a trei șefi de servicii secrete și a procurorului general al României Ilie Botoș.

Mediafax