OMM semnaleaza conditiile meteorologice extreme de pe glob

Apropo.ro / 08.08.2007, 09:54
OMM semnaleaza conditiile meteorologice extreme de pe glob
Numeroase regiuni de pe glob au fost afectate de conditii meteorologice extreme de la începutul anului, marcate de inundatii, valuri de caldura si de frig neobisnuite, a anuntat Organizatia Mondiala de Meteorologie (OMM), citata de AFP. Observatiile preliminare au aratat ca temperaturile

Numeroase regiuni de pe glob au fost afectate de conditii meteorologice extreme de la începutul anului, marcate de inundatii, valuri de caldura si de frig neobisnuite, a anuntat Organizatia Mondiala de Meteorologie (OMM), citata de AFP.

Observatiile preliminare au aratat ca temperaturile la suprafata pamântului au crescut în întreaga lume în ianuarie si aprilie, atingând cel mai înalt nivel înregistrat vreodata în aceste doua luni, a anuntat OMM într-un comunicat difuzat marti, la Geneva.

Aceste temperaturi par sa fi fost cu 1,89 grade Celsius mai ridicate decât media lunii ianuarie si cu 1,37 grade Celsius peste media din aprilie, mentioneaza organizatia.

Numai în Europa, temperaturile în aprilie ar putea fi cu patru grade peste medie, a explicat Omar Baddour, cercetator în cadrul OMM.

„Începutul anului 2007 a fost foarte activ în materie de evenimente meteorologice extreme”, a adaugat expertul.

Lista întocmita de organizatie include ploile musonice din Asia de Sud, care au provocat, începând din iunie aproximativ 1.900 de morti în Bangladeash, India si Nepal, afectând circa 30 de milioane de persoane.

Ea mentioneaza si inundatiile care au afectat recent o parte din Marea Britanie, valul de caldura din Europa de Sud-Est, precipitatiile abundente din iunie, din China, precum si ciclonul Gonu, din iunie, care a traversat sultanatul Oman si Iranul si care a provocat moartea a 50 de persoane.

Lista nu omite nici viitura de pe Nil din iunie, care a afectat Sudanul, sau importantele caderi de zapada din Africa de Sud si din unele zonde din America de Sud, inundatiile din Maldive din mai sau cele din Uruguay, cele mai grave din 1959, potrivit OMM.

Mediafax