ONU avertizeaza: gripa aviara revine!

Apropo.ro / 30.08.2011, 15:35
ONU avertizeaza: gripa aviara revine!
Organizatia Natiunilor Unite avertizeaza ca o noua tulpina a virusului, imuna la vaccin, se raspandeste prin Asia, mai ales in Vietnam si in China.

Organizatia Natiunilor Unite pentru Alimentatie si Agricultura (FAO) a atras atentia asupra „riscurilor imprevizibile pentru sanatatea umana” si a recomandat, ieri, „o monitorizare si o vigilenta sporita” in fata virusului gripei aviare (H5N1) „intr-un moment in care o tulpina mutanta a acestui virus se propaga in Asia si dincolo de aceasta”.

Potrivit BBC News, opt persoane deja au murit anul acesta in zonele in care virusul este activ – Vietnam, China, Thailanda, Malaezia si Cambodia.

Potrivit statisticilor Organizatiei Mondiale a Sanatatii, 331 de persoane au murit din aceasta cauza, de la declansarea epidemiei, in 2003. Pe langa victimele umane, epidemia a mai determinat si sacrificarea a 400 de milioane de pasari domestice, pagubele financiare ridicandu-se la 20 de miliarde de dolari. Varful epidemic a fost atins in 2006 cand au fost semnalate peste 4.000 de cazuri de infectare in 63 de tari de pe glob.