ONU, îngrijorată de legalizarea comerțului cu marijuana în Uruguay

De: Gabriela Voicu / 12.12.2013, 11:00
ONU, îngrijorată de legalizarea comerțului cu marijuana în Uruguay
Uruguay încalcă legislația internațională prin decizia care permite producția și comercializarea canabisului, anunță Oficiul ONU pentru controlul asupra stupefiantelor.

Uruguay a devenit prima țară din lume care a legalizat producția, vânzarea și consumul de cannabis, pentru 1 dolar per gram. După 12 ore de dezbateri, legea a trecut și de Senat, marți seară, cu 16 voturi „pentru” și 13 „împotrivă”.

Guvernul va deține controlul în privința vânzării cannabisului, care va fi comercializat în farmacii, fiecare persoană putând cumpăra cel mult 40 de grame pe lună. Orice formă de publicitate va fi interzisă, iar cultivatorii sau consumatorii vor trebui să se înscrie într-un registru național.

Horoscop 2014 – Vezi ce prevăd astrele pentru zodia ta în 2014!

Noua lege reprezintă o inițiativă a autorităților din Uruguay de a lupta împotriva traficului de droguri și a crimei organizate. Legalizarea marijuanei face ca această țară să devină prima din lume în care există o licență și norme pentru producția, distribuția și vânzarea marijuanei pentru consumatorii adulți. Potrivit planurilor oficialilor sud-americani, vânzările ar trebui să înceapă în a doua jumătate a anului 2014, iar prețul de 1 dolar per gram este de aproape opt ori mai mic decât costul marijuanei în clinicile medicale legale, din unele state americane.

Aproximativ 120.000 de persoane consumă marijuana, în valoare de 3,3 milioane de euro, cel puțin o dată pe an în Uruguay, conform Consiliului Național de Medicamente.

În SUA, Washington și Colorado au legalizat marijuana în scop medical și au adoptat normele care reglementează vânzarea acesteia. Deși initial au apărut în presa românească informații potrivit cărora utilizarea în scop medical a fost legalizată și în România, această practică nu a făcut încă obiectul unui proiect legislativ în țara noastră.

Oficiul ONU pentru controlul asupra stupefiantelor, cu sediul la Viena, „exprimă regret” pentru măsurile legislative adoptate de Uruguay, subliniind că acestea intră în contradicție cu prevederile Convenției privind stupefiantele, adoptată în 1961 și semnată de Montevideo.