Opera de Stat din Viena concertează la Sibiu

Apropo.ro / 30.08.2007, 11:12
Opera de Stat din Viena concertează la Sibiu
Opera de Stat din Viena va susține pe 21 octombrie, la Casa de Cultură a Sindicatelor din Sibiu, un concert cu opera "Nunta lui Figaro", de Wolfgang Amadeus Mozart. Celebra instituție muzicală, condusă de Ioan Holender, va prezenta la Sibiu varianta de concert a


Opera de Stat din Viena va susține pe 21 octombrie, la Casa de Cultură a Sindicatelor din Sibiu, un concert cu opera „Nunta lui Figaro”, de Wolfgang Amadeus Mozart.
Celebra instituție muzicală, condusă de Ioan Holender, va prezenta la Sibiu varianta de concert a operei „Nunta lui Figaro”. Evenimentul face parte din maratonul muzical „Gala de Operă”, inclus în programul „Sibiu-Capitală Culturală Europeană 2007”, ambele manifestări fiind finanțate integral de către Ministerul Culturii și Cultelor.

„Valoarea culturală a Capitalei Culturale este dată atât de conținutul eclectic al evenimentelor, reprezentativ pentru identitatea locală și europeană, cât și de amplitudinea acestora. Prezența unor instituții culturale de prestigiu contagiază prestigiul Sibiului și dimensionează importanța burgului transilvănean (…) Este o premieră extraordinară pentru Sibiu, un proiect unic, rar, pe care Ministerul Culturii îl pregătește de mai bine de un an de zile. Sunt convins că prezența la Sibiu a Operei de Stat din Viena contribuie la plasarea României pe traseul cultural european”, a declarat Adrian Iorgulescu, ministrul Culturii si Cultelor, într-un comunicat remis MEDIAFAX.

În același timp, Ioan Holender spune că evenimentul muzical al Operei de Stat din Viena reprezintă continuarea relațiilor dintre Sibiu și Viena. „Aș dori să consider concertul din octombrie drept o reverență a culturii austriece pentru devenirea în maturitate a celui care era cândva unul dintre cei mai iubiți copii ai Vienei. Acum, după multe secole, cele două orașe se întâlnesc ca și egali. Opera de Stat din Viena este deopotrivă onorată să răspundă invitației Ministerului Culturii de a lua parte la celebrarea Sibiului drept Capitală Culturală Europeană”, a declarat și Ioan Holender, directorul Operei de Stat din Viena.

„Nunta lui Figaro” („Le Nozze di Figaro”) este una dintre cele mai cunoscute opere a lui Wolfgang Amadeus Mozart, compusă pe libretul scris de poetul italian abatele Lorezo da Ponte, după comedia cu același nume a scriitorului francez Pierre Caron de Beaumarchais. Premiera operei buffe a avut loc la 1 mai 1786, la Burgtheter din Viena. Acțiunea se petrece la Sevilla, în secolul XVIII.

În afară de recitalul Operei de Stat din Viena, maratonul muzical „Gala de Operă” mai include concerte ale Academiei Baroce Europene din Ambronay și ale Operei Naționale București.

Tags: