Operaţiunea Valkyrie

De: Mioara Tronaru / 26.01.2009, 00:00
Operaţiunea Valkyrie
Chiar dacă şi-a servit mereu patria, colonelul Stauffenberg e din ce în ce mai neliniştit de ascensiunea lui Hitler. În 1942, el încearcă să convingă mai mulţi ofiţeri de necesitatea de a i se opune acestuia.

Un an mai tîrziu, după ce se întoarce rănit din Africa, se alătură rezistenţei germane şi pune la cale Operaţiunea Valkyrie, care avea ca scop elimi­narea Führer-ului. Deşi la început nu era decît unul dintre conspi­ra­tori, colonelului Claus von Stauffenberg îi revine sarcina de a-l asasina pe Hitler… Adevărata Valkyrie era de fapt un plan naţional de urgenţă elaborat chiar de Hitler pentru a proteja guvernul în cazul unei tenta­tive de asasinat asupra lui. Conspiratorii nu au încercat decît să schim­be în aşa fel lucrurile ca strategia să le devină favorabilă.

Rănit în Africa de Nord, Claus von Stauffenberg şi-a pierdut un ochi, ceea ce l-a obli­gat pe Tom Cruise să joace cu un bandaj pe ochi: ”La înce­put, am fost dezechilibrat, nici nu vreau să mă gîndesc cum ar fi să trăieşti aşa. A fost foarte dificil să mă exprim ca actor numai cu jumătate de faţă”.

Premiera: 30 ianuarie
TO: Valkyrie. Producţie SUA, 2008. R: Bryan Singer.
Cu: Tom Cruise, Kenneth Branagh, Bill Nighy, Tom Wilkinson, Carice van Houten, Thomas Kretschmann, Terence Stamp.
Distribuit de Odeon Cineplex. Avanpremiera joi, 29.01, Hollywood Multiplex, ora 21.45