Operatorii de turism din Delta cer compensații statului

Apropo.ro / 20.10.2005, 17:10
Operatorii de turism din Delta cer compensații statului
Operatorii de turism din Delta Dunarii au adresat o scrisoare deschisa premierului în care solicita o serie de masuri de compensare a pierderilor cauzate de gripa aviara, printre care garantarea creditelor de investiții și exonerarea de la plata unor taxe. "Masurile

Operatorii de turism din Delta Dunarii au adresat o scrisoare deschisa premierului în care solicita o serie de masuri de compensare a pierderilor cauzate de gripa aviara, printre care garantarea creditelor de investiții și exonerarea de la plata unor taxe.

„Masurile deja adoptate de catre autoritațile române pentru prevenirea gripei aviare au consecințe deosebit de grave asupra activitații operatorilor din turismul județului Tulcea și, în special, Delta Dunarii”, se arata în mesajul Asociației Delta Dunarii Turism catre premierul Calin Popescu Tariceanu.

Reprezentanții asociației i-au cerut lui Tariceanu sa desemneze persoanele autorizate în vederea gasirii unor soluții pentru reducerea pierderilor pe care companiile de turism din zona le vor consemna în perioada urmatoate.

Operatorii din domeniu susțin ca turiștii straini și români și-au anulat sejururile în Delta, existând și pericolul anularii contractelor pentru 2006.

În plus, companiile înregistreaza pierderi ca urmare a interzicerii vânatorii și pescuitului sportiv în Delta. O alta consecința ar fi disponibilizarea masiva a forței de munca specializata în turism, cu efecte colaterale în activitațile economice ale județului Tulcea.

„Masurile luate de autoritați vor afecta imaginea turistica a României și, în special, a Deltei Dunarii pe termen mediu și lung, și induc un sentiment de insecuritate potențialilor vizitatori, precum și a localnicilor din Delta Dunarii”, se mai arata în mesaj.

Având în vedere aceste probleme, asociația a solicitat acordarea unor despagubiri și salarii compensatorii, exonerarea de la plata taxelor locale specifice activitații de turism, precum și garantarea de catre stat a creditelor de investiții în derulare și subvenționarea dobânzilor aferente.

Asociația Delta Dunarii Turism mai susține și necesitatea promovarii intense a zonei, prin intermediul Autoritații Naționale pentru Turism, precum și invitarea, în mod gratuit, a operatorilor de turism din județul Tulcea și Delta Dunarii la târgurile internaționale de turism la care România va participa în perioada februarie-aprilie 2006.

Mediafax