Opt gadgeturi din Stark Trek ajunse realitate

Apropo.ro / 14.09.2011, 12:17
Opt gadgeturi din Stark Trek ajunse realitate
Viziunea creatorilor celebrului serial SF Star Trek a prevazut aparitia unor gadget-uri foarte populare in zilele noastre, acum 45 de ani.

Sa fi fost Stark Trek un film vizionar sau poate doar o sursa de inspiratie pentru fanii care dorit sa transforme in realitate viziunea creatorilor serialului?

Dupa 11 filme de lung metraj si sase seriale Star Trek, inventiile plasate de creatorii serialului au ajuns realitate, unele dintre ele fiind chiar mai sofisticate si mai spectaculoase decat prezentarea lor initiala.

Iata cateva din inventiile prezentate in serial, ajunse in mainile tuturor:

Telefonul cu clapeta

Inca din primele episoade, fanii Star Trek puteau observa cu personajele plecate in misiuni de explorare pe diverse planete foloseau un dispozitiv indeajuns de mic pentru a incape in palma unei maini, care permitea comunicarea wireless in timp real cu echipajul navei Enterprise, aflata pe orbita planete.

Aceste dispozitive cu clapeta au fost prezentate publicului pe vremea in care televizoarele erau inca pe lampi iar walkie-talkie-urile de atunci erau de dimensiunea unui rucsac de peste 30 de kilograme.

Primul telefon mobil cu clapeta a vazut lumina zilei in 1996, cand Motorola a lansat modelul StarTAC.

Sistemul de pozitionare globala, GPS

Fanii Star Trek erau obisnuiti cu ideea ca cei aflati la bordul navei Enterprise puteau localiza cu usurinta pozitia membrilor aflati in misiuni de explorare, oricat de izolata sau de inaccesibila ar fi fost locatia acestora.

La 30 de ani de la prezentarea primului concept in Star Trek (in 1995), guvernul SUA a declarat functional primul sistem de sateliti orbitali folositi in sistemul de pozitionare globala GPS, oferind astfel posibilitarea creari unui dispozitiv relativ mic, care sa poata determina in orice moment pozitia purtatorului pe Pamant.

Cititi mai multe despre gadget-urile din Star Trek ajunse realitate pe www.Go4it.ro.