Opt milioane de elevi britanici, spionați de „Big Brother”

De: Marian Andrei / 13.11.2012, 14:30
Opt milioane de elevi britanici, spionați de
Autoritățile britanice sunt în centrul unui nou scandal după ce s-a aflat că date personale ale peste opt milioane de școlari sunt centralizate într-o bază de date de tip "Big Brother", fără știrea sau acceptul părinților.

Printre informațiile stocate se află vârsta, sexul, adresa, rezultatele școlare dar și detalii despre comportamentul acestora.

Se spune că gigantica bază de date este deja folosită de peste 100 de autorități locale, în timp ce profesori din peste 22.000 de școli încarcă, de până la șase ori pe zi date despre elevii lor, potrivit The Sunday Times.

Printre beneficiarii informațiilor din baza de date se află, potrivit reporterilor britanici, poliția, NHS (Serviciul britanic de sănătate), asociațiile de caritate și nu numai.

Mai mult, firma care a creat și administrează această bază de date, Capita, a angajat și fotografi, care periodic actualizează pozele celor cuprinși în înregistrări.

Directorul grupului pentru libertăți civile și respectarea intimității Big Brother Watch, Nick Pickles, declară că „părinții ar fi șocați să afle că nu li se dezvăluie ce informații sunt strânse despre copiii lor și la ce ar putea aceste fi folosite„, ținând cont că marea majoritate nici măcar nu știu despre acest lucru.

Pe de altă parte, autoritățile neagă că aceste informații ar fi centralizate la nivel național, arătând că sunt disponibile numai la nivelul autorităților locale iar bazele de date se află sub protecția legii iar informațiile sunt distribuite strict celor care au nevoie de ele.