Ora de iarnă 2012. Sâmbătă spre duminică se dă ora înapoi

Redacția / 25.10.2012, 15:30
Ora de iarnă 2012. Sâmbătă spre duminică se dă ora înapoi
Trecerea la ora de iarnă (sau Timpul Legal Român) are loc în noaptea de sâmbătă (27 octombrie) spre duminică (28 octombrie) când se dă ora înapoi. Astfel, ora 03:00 va deveni ora 02:00.

In urma acestei actiuni, ziua de 27 octombrie devine cea mai lunga din an , avand 25 de ore, acest lucru insemnand – in primul rand – o ora in plus de somn in weekend-ul respectiv.

Asadar, incepand cu ultima duminica din luna octombrie, Romania va trece din nou la ora fusului 2, diferenta dintre ora oficiala a Romaniei si timpul universal (numit impropriu si GMT) urmand sa fie de numai doua ore.

Conform Conventiei fusurilor orare, ceasornicele arata pentru fiecare punct de pe Pamant acelasi minut si aceeasi secunda , iar diferentele dintre ore sunt date de faptul ca, la fiecare 15 grade longitudine, apare o ora in plus.

Numerotarea acestor fusuri incepe de la meridianul de origine , care trece prin localitatea Greenwich (Marea Britanie), in sens pozitiv catre est. Astfel, pentru Europa, ora Europei Occidentale este ora fusului 0, a Europei Centrale – ora fusului 1 si a Europei Orientale – ora fusului 2. Romania se afla in fusul orar 2, iar perioada dintre lunile octombrie si martie (cea a lunilor de iarna) este denumita „timpul legal roman”.

Conventia a fost semnata de Romania in 1979, iar in 1997, prin ordonanta guvernamentala, orarul de vara a fost din nou corelat cu cel practicat in tarile Uniunii Europene.

In 1996, tinand cont de avantajele decalarii orarului cu o ora vara, pentru a profita la maximum de orele de lumina, acest orar a fost prelungit in Europa cu inca o luna.

Ora de iarna este numita astfel prin contrast cu ora de vara, al carui scop este folosirea din plin, cat mai mult timp posibil, a luminii Soarelui, prin mutarea inapoi a orei oficiale cu o ora.

Potrivit astronomilor, ca regula, ora oficiala de vara este aplicata intre ultima duminica din luna martie si ultima duminica din octombrie.