Ora de iarnă 2013. Sâmbătă spre duminică dăm ora înapoi

Apropo.ro / 24.10.2013, 14:30
Ora de iarnă 2013. Sâmbătă spre duminică dăm ora înapoi
Trecerea la ora de iarnă (sau Timpul Legal Român) are loc în noaptea de sâmbătă (27 octombrie) spre duminică (28 octombrie) când se dă ora înapoi. Astfel, ora 04:00 va deveni ora 03:00.

Ca în fiecare an, ziua de 27 octombrie devine cea mai lungă din an, ea ajungând să aibă 25 de ore.

Așadar,începând cu ultima duminică din luna octombrie, România va trece din nou la ora fusului 2, diferența dintre ora oficiala a României și timpul universal (numit impropriu și GMT) urmând să fie de numai două ore.

Vremea apropo îți oferă mai multe informații despre vremea din orașul tău

Conform Convenției fusurilor orare, ceasornicele arată pentru fiecare punct de pe Pământ același minut și aceeași secundă , iar diferențele dintre ore sunt date de faptul că, la fiecare 15 grade longitudine, apare o oră în plus.

Numerotarea acestor fusuri începe de la meridianul de origine, care trece prin localitatea Greenwich (Marea Britanie), în sens pozitiv către est. Astfel, pentru Europa, ora Europei Occidentale este ora fusului 0, a Europei Centrale – ora fusului 1 și a Europei Orientale – ora fusului 2. România se află în fusul orar 2, iar perioada dintre lunile octombrie și martie (cea a lunilor de iarnă) este denumită „timpul legal român”.

Convenția a fost semnată de România în 1979, iar în 1997, prin ordonanța guvernamentală, orarul de vară a fost din nou corelat cu cel practicat în țările Uniunii Europene.

În 1996, ținand cont de avantajele decalării orarului cu o ora vară, pentru a profita la maximum de orele de lumină, acest orar a fost prelungit în Europa cu încă o lună.

Ora de iarnă este numită astfel prin contrast cu ora de vară, al carui scop este folosirea din plin, cât mai mult timp posibil, a luminii Soarelui, prin mutarea înapoi a orei oficiale cu o oră.

Potrivit astronomilor, ca regulă, ora oficială de vară este aplicată între ultima duminică din luna martie și ultima duminică din octombrie.

Ora de vară nu este folosită în țările de la ecuator și de la tropicul Capricornului și nici de Japonia și China.

În 2014, trecerea la ora de vară va avea loc pe 30 martie, iar revenirea la ora legală oficială se va face pe 26 octombrie.