Orele suplimentare, motiv de nefericire pentru femei

Apropo.ro / 14.07.2006, 11:55
Orele suplimentare, motiv de nefericire pentru femei
Femeile care fac ore suplimentare sunt mai nefericite decât barbații care lucreaza peste program, prezentând un risc mai mare de a dezvolta obiceiuri nesanatoase, precum abuzul de gustari și consumul excesiv de cafea, este concluzia unui studiu aparut la Londra, informeaza

Femeile care fac ore suplimentare sunt mai nefericite decât barbații care lucreaza peste program, prezentând un risc mai mare de a dezvolta obiceiuri nesanatoase, precum abuzul de gustari și consumul excesiv de cafea, este concluzia unui studiu aparut la Londra, informeaza BBC News Online.

O echipa de cercetatori de la Universitatea din Leeds a descoperit ca femeile reacționeaza foarte diferit fața de barbați când vine vorba de ore suplimentare la serviciu.

Lucrul peste program afecteaza mult mai mult femeile decât barbații, cercetatorii fiind de parere ca acest lucru se întâmpla din cauza stresului.

Femeile care fac ore suplimentare manânca mai multe gustari bogate în zaharuri și grasimi, fac mai puține exerciții fizice și beau mai multa cafea decât barbații aflați în aceleași condiții.

Pentru ambele sexe s-a remarcat o scadere a consumului de alcool, în condițiile în care persoanele respective lucrau des peste program.

Profesorul Daryl O’Connor, coordonator al acestui studiu, a declarat: „Stresul deregleaza obiceiurile alimentare normale ale oamenilor. Persoanele stresate manânca mai puține alimente în timpul meselor principale, dar se reorienteaza spre gustari bogate în zaharuri și grasimi”.

Persoanele care au avut o cearta cu un coleg, o întâlnire cu șeful, o prezentare, un termen limita, au consumat gustari de acest tip în exces. O’Connor numește aceste persoane „gurmanzi emoționali”.

Profesorul Cary Cooper, specialist în psihologie și sanatate organizaționala la Universitatea din Lancaster, a declarat ca barbații nu sunt la fel de afectați de orele suplimentare pentru ca nu se așteapta de la ei rezolvarea mai multor sarcini în același timp.

„Mulți barbați fac ore suplimentare pentru ca le place sa se simta importanți. Și cred ca mulți dintre ei prefera sa faca ore suplimentare pentru a nu mai face treburi casnice când ajung acasa”, a mai spus Cooper.

Mediafax