Orez contaminat cu cesiu radioactiv a fost gasit in Japonia

Apropo.ro / 18.11.2011, 11:25
Orez contaminat cu cesiu radioactiv a fost gasit in Japonia
Cesiu radioactiv a fost gasit, la valori peste limita permisa, in orezul cules dintr-o ferma aflata la 60 de kilometri distanta de centrala Fukushima.

Pentru prima data de la incidentele nucleare produse in Fukushima, contaminari cu cesiu radioactiv au fost identificate in orezul cules de la o ferma aflata la 60 de kilometri distanta fata de Fukushima.

Desi orezul fusese deja impachetat si pregatit pentru expediere, oficialii au reusit sa intercepteze transportul si sa il retina, inainte de a ajunge pe piata.

In ultima perioada au fost gasite mai multe produse contaminate cu cesiu radioactiv, printre care carnea de vita, ciupercile sau ceaiul verde, dar niciodata „emblema” nipona, orezul.

Aceasta descoperire subliniaza dificultatea urmaririi radiatiilor care au fost imprastiate pe coasta estica a Japoniei de catre vant si ploi.

Reprezentanti oficiali ai mai multor localitati rurale, din apropierea centralei nucleare Fukushima, au instalat centre de testare pentru a se asigura ca niciun alt produs contaminat sa nu cumva sa ajunga in lantul trofic.

De asemenea, saptamana trecuta, Guvernul zonei metropolitane Tokyo a inceput testarea a mai multor mostre prelevate din magazine locale, in incercarea de a linisti cetatenii, demonstrandu-le ca acestea nu sunt contaminate.