Orlando, Escu şi Popescu – Trei pentru un Eurovision demenţial

Apropo.ro / 26.01.2009, 00:00
Orlando, Escu şi Popescu - Trei pentru un Eurovision demenţial
Orlando, Escu şi Popescu au aterizat din studioul de radio în cel de televiziune, mai precis în platoul de unde se vor transmite în direct semifinalele din 27 şi 29 ianuarie şi finala din 31 ianuarie pentru alegerea piesei care va reprezenta România la concursul Eurovision de anul acesta. Cu atît mai mult le-a plăcut ideea cu cît organizatorii au decis anul acesta să lege Eurovisionul de fotbal, întrucît 2009 marchează cea de 11-a participare a României la acest concurs internaţional. Prin urmare, care este al 11-lea “jucător” de succes pentru “meciul” final desfăşurat la Moscova?

Show şi muzică ritmată

Pentru un om căruia îi place să conducă ascultînd Metallica pînă zdrăgănesc toate boxele, Escu consideră că “piesele lente nu sînt pentru vremurile astea agitate”, aşa că, deşi se fereşte să dea pronosticuri, personal ar miza pe “o piesă moderată, melodioasă şi un pic de «spice» ca să iasă în evidenţă”. În glumă fie spus, dacă acel “spice” ar fi compus din cîteva fete dezbrăcate şi frumoase ca-n poveşti, poate aşa am da şi noi, românii, peste reţeta de succes a unei piese de Eurovision. Tot pe o melodie ritmată mizează şi Orlando, dar crede că interpretarea, atitudinea şi mesajul piesei contează cel mai mult. Totuşi, un condiment important în mixtura Eurovision este şi “ambalajul” piesei. Teoretic, toţi cei 24 de semifinalişti pot face show, dar totul depinde de viziunea fiecărui artist. Pînă la urmă, România a obţinut locuri fruntaşe cu Mihai Trăistariu şi Luminiţa Anghel şi Sistem, deci se poate!

Geopolitica, bat-o vina!

Răzvan Popescu recunoaşte că i-a susţinut de acasă anul trecut pe Vlad Miriţă şi pe Nico, dar la fel de bine crede că punctul lor slab n-a fost nici piesa, nici vocile lor, ci lipsa unui show pe măsură. Cît despre scuzele pe care şi le găseşte fiecare artist care a ratat primele locuri la Eurovision, Răzvan e de părere că “e mai simplu să dai vina pe geopolitică decît să recunoşti că ai falsat sau că alţii au fost mai buni decît tine. Anul trecut, de departe, Dima Bilan a fost cel mai bun”. Şi Escu se raliază părerii: “Să vezi conspiraţii chiar şi la Eurovision e un pic aiurea!”. Probabil tot de un show bun au avut parte şi Helena Paparizou, Dana International, Toto Cutugno sau Johnny Logan, iar ei sigur n-au avut motive să-şi acuze adversarii că au fost votaţi pe criterii politice şi pe vecinătate geografică. Cert este că melodiile lor au devenit hituri şi continuă şi acum să fie rulate pe radiouri.

Din ciclul “Cu cîntarea treci şi iarna”

Practic, nu există o reţetă a succesului pentru un eveniment muzical de amploare cum este Eurovisionul şi care nu încetează să surprindă de la an la an. Cum încă nu avem un Justin Timberlake al nostru, o Britney ori o Beyoncé autohtonă, ne rămîne doar să lăsăm artiştii să se desfăşoare şi să sperăm într-un vot onest şi într-o competiţie fără prea multe scandaluri. Cît despre cîştigător, o dată ajuns la Moscova, Răzvan Popescu îi prezice că va trece cu bine peste iarnă: “Cred că, la cît de mare este criza gazelor anul acesta, toţi concurenţii vor primi cadou din partea organizatorilor cîte o butelie plină!”.

Semifinala I

1. Zero – ”Sunny Days”
2. Nico & Moni-k – “Disco Maniacs”
3. DD – “Everyday”
4. Romeo Zaharia – “Someone Like You”
5. Floriana Pachia – “Take the Chance”
6. Alexa – “A Girl Like Me”
7. Popas Band – “Strigă”
8. Juan Xavier – “Perdoname”
9. Tabassco – “Purple”
10.Tina – “Pleacă”
11. Dalma – “Love Was Never Her Friend”
12. Blaxy Girls – “Dear Mama”

Semifinala a II-a

1. Besa Kokedhima – “Nothing Gonna Change”
2. Red Blonde – “Nu am cu cine”
3. Adrian Molnar – “Go On”
4. Cătălin – “Stop”
5. SoundCheck – “You Are My Love”
6. Etnic – “The Love is Life”
7. Irina Popa – “I Feel Your Presence”
8. Alexa – “One Last Night”
9. Alin Nica – “Don’t Leave”
10. IMBA – “Round & Round”
11. Costi – “Can You Forgive”
12. Elena Gheorghe – “The Balkan Girls”

Finala Eurovision 2009 – sîmbătă, 20.15, TVR1