OSCAR 2014: Detalii și fapte insolite din istoria premiilor

Redacția / 28.02.2014, 16:40
OSCAR 2014: Detalii și fapte insolite din istoria premiilor
Istoria galei Oscar, a cărei a 86-a ediție va avea loc duminică seară, la Dolby Theatre din Los Angeles, este caracterizată de multe detalii notabile sau insolite, informează presa internațională.

La 23 de ani, Jennifer Lawrence, nominalizată la premiul Oscar pentru cel mai bun rol secundar („Țeapă în stil american/ American Hustle”), este cea mai tânără actriță selectată de cel puțin trei ori la trofeele Academiei americane (după „Mâinile tatălui meu/ Winter’s Bone” și „Scenariu pentru happy-end/ Silver linings playbook”). Teresa Wright avea 24 de ani când a obținut a treia sa nominalizare, în 1942.

Horoscop 2014 – Vezi ce prevăd astrele pentru zodia ta în 2014!

Anul trecut, „Scenariu pentru Happy-end”, de David O. Russell, a fost primul film de la „Reds”, de Warren Beatty (1981), care a obținut nominalizări la categoriile „cel mai bun lungmetraj”, „cel mai bun regizor”, „cel mai bun scenariu”, precum și cele patru categorii de interpretare. Regizorul repetă reușita anul acesta, cu „American Hustle”.

De două ori nominalizată anul acesta la premiul Oscar pentru cel mai bun film – „American Hustle” și „Ea/ Her”, Megan Ellison este al patrulea producător de film (și prima femeie producător) nominalizată de două ori în același an în această categorie, după Francis Ford Coppola, Fred Roos și Scott Rudin.

Nominalizat la premiul Oscar pentru cea mai bună coloană sonoră, „Hoțul de cărți/ The Book Thief”, John Williams a ajuns la un total de 49 de selecții. Doar Walt Disney îl întrece în istoria Oscarurilor, cu 59 de nominalizări. Woody Allen, selectat anul acesta la categoria „cel mai bun scenariu original”, pentru „Blue Jasmine”, este al doilea în topul artiștilor în viață cu cele mai multe nominalizări – 24.

Meryl Streep, nominalizată la premiul Oscar pentru cel mai bun rol principal feminin („Ținutul din mijlocul verii/ August: Osage County”), și-a doborât anul acesta propriul record. În categoriile de interpretare, ea deține cele mai multe nominalizări – 18. Ea este urmată în top de Katharine Hepburn și Jack Nicholson, fiecare nominalizat de 12 ori.

Compozitorul Thomas Newman, a 12-a oară nominalizat, anul acesta, pentru muzica filmului „Saving Mr. Banks: În căutarea poveștii/ Saving Mr. Banks”, nu este primul Newman care se afirmă la Oscaruri: familia sa de muzicieni (Alfred, Lionel, Emil, Thomas, David și Randy) a obținut în total 88 de selecții.

„The Missing Picture”, candidatul Cambodgiei la Oscarul pentru film străin, este al doilea documentar selectat în această categorie, după „Waltz with Bashir” (2008), de Ari Folman, un lungmetraj animat propus de Israel.

3,85 este greutatea, în kilograme, a unei statuete Oscar, care are o înălțime de 34 de centimetri.

3.400 este numărul de locuri din Dolby Theatre (fostul Kodak Theatre), unde gala premiilor Oscar este organizată în fiecare an, începând din 2002.

1929 este anul primei ediții a premiilor Oscar, la doi ani după înființarea Academiei de film americane – The Academy of Motion Picture Arts and Sciences.

1.500 este numărul jurnaliștilor și angajaților din mass-media acreditați la Oscar.

300 este numărul fericiților câștigători, aleși prin tragere la sorți, ai locurilor de lângă covorul roșu pe care vor defila celebritățile.

24 este numărul categoriilor de premii – cu excepția celor pentru întreaga carieră –, însă pot exista mai mulți câștigători în cadrul unei singure categorii.

37 este recordul selecțiilor la categoria cel mai bun film străin, deținut de Franța. 13 este recordul de premii Oscar obținute la categoria „cel mai bun film străin”, deținut de Italia. Franța se situează pe locul al doilea, cu 12.

19 este recordul de nominalizări la Oscar, deloc de invidiat, deținut de inginerul de sunet Kevin O’Connel, care nu a obținut niciodată acest trofeu.

Kathleen Kennedy și Steven Spielberg sunt producătorii cu cele mai multe nominalizări la Oscar („la categoria cel mai bun film”), fiecare cu opt selecții.

Persoana care a câștigat cele mai multe premii Oscar este Walt Disney, cu 22 de trofee (22 competitive și 4 onorifice), fiind de asemenea cel care a câștigat cele mai multe premii ale Academiei într-un an – 4. De asemenea, femeia care a câștigat cele mai multe premii Oscar este designerul de costume Edith Head, cu 8.

12 este recordul nominalizărilor la categoria celui mai bun regizor, deținut de William Wyler.

John Ford deține recordul pentru cele mai multe Oscaruri obținute pentru regie – 4.

Kathryn Bigelow este prima femeie premiată cu Oscar pentru regie – în 2010, pentru „The Hurt Locker”.

14 este recordul nominalizărilor obținute de un film, deținut ex-aequo de „Totul despre Eva” (1951) și „Titanic” (1998).

11 este recordul premiilor Oscar obținute de un film, deținut la egalitate de „Ben-Hur”, „Titanic” și „Stăpânul Inelelor: Întoarcerea Regelui”.

„The Lord of the Rings: The Return of the King” (2003) este și filmul cu cele mai multe premii în toate categoriile la care a fost nominalizat – 11.

Trei filme au primit cvintetul de mari trofee Oscar – „cel mai bun lungmetraj”, „cel mai bun regizor”, „cel mai bun rol principal masculin”, „cel mai bun rol principal feminin”, „cel mai bun scenariu adaptat/ original”: „It Happened One Night” (1934), „Zbor deasupra unui cuib de cuci/ One Flew Over the Cuckoo’s Nest” (1975), „Tăcerea mieilor/ The Silence of the Lambs” (1991).

10 ani este vârsta celei mai tinere actrițe care a obținut vreodată un premiu Oscar: Tatum O’Neal, în 1974. O’Neal deține recordul și pentru cel mai tânăr câștigător de Oscar în toate categoriile. Justin Henry este cel mai tânăr nominalizat la premiul Oscar – la vârsta de 8 ani, pentru rolul din filmul „Kramer contra Kramer” (1979).

Gloria Stuart a fost cea mai în vârstă nominalizată la Oscar, la 87 de ani, pentru rolul din „Titanic” (1997), în timp ce cel mai în vârstă câștigător al unui Oscar este Christopher Plummer (82 de ani, în 2012, pentru rolul din „The Beginners”).

6 ani este vârsta celei mai tinere actrițe care a obținut un premiu Oscar onorific – Shirley Temple, în 1935, în timp ce actorul Eli Herschel Wallach a fost cel mai în vârstă premiat cu un Oscar onorific, la 94 de ani, în 2010.

Cea mai tânără nominalizată în categoria „rol principal feminin” este Quvenzhané Wallis, 9 ani, pentru „Beasts of the Southern Wild”, iar cea mai în vârstă este Emmanuelle Riva, 85 de ani, pentru „Amour”.

„Avatar” și „Up” au fost primele pelicule 3D nominalizate la Oscar pentru cel mai bun film, în 2009, în timp ce „The Lord of the Rings: The Return of the King” (2003) a fost primul film fantasy premiat cu Oscar.