Otelea se gandeste la semifinale

Apropo.ro / 26.11.2005, 13:36
Otelea se gandeste la semifinale
Fostul antrenor al naționalei feminine de handbal, Cornel Oțelea, a declarat ca România are valoare pentru a se califica în semifinalele Mondialelor din Rusia, în care adversara ideala ar fi chiar echipa țarii gazda. În opinia fostului tehnician, care a condus

Fostul antrenor al naționalei feminine de handbal, Cornel Oțelea, a declarat ca România are valoare pentru a se califica în semifinalele Mondialelor din Rusia, în care adversara ideala ar fi chiar echipa țarii gazda.

În opinia fostului tehnician, care a condus naționala în intervalul 2002-2004, obținând doua locuri 7 la CE din 2002 și 2004 și locul 10 la CM din 2003, actuala echipa a României se va afla în careul de ași al CM din Rusia (5-18 decembrie). „Cred ca se vor califica Danemarca și România, din prima grupa semifinala, și Norvegia și Rusia, din cea de-a doua. Nu sunt de neglijat nici Coreea de Sud sau Ungaria, care pot emite pretenții, dar în ce ne privește pot spune ca tabloul de calificare ne este favorabil spre semifinale”, a declarat Oțelea, pentru MEDIAFAX.

Fostul antrenor al reprezentativei considera ca, daca România va atinge semifinalele, adversara ideala ar fi chiar echipa țarii gazda a CM, Rusia. „Avem șanse mai mari cu Rusia în semifinala la o calificare în ultimul act și pentru ca, Norvegia, de exemplu, este mult mai greu de contracarat. Rusia are un stil de joc asemanator cu al nostru, iar pe de alta parte, daca în semifinale prindem o zi buna, eliminam Rusia, dar în finala, nu cred ca cineva mai lasa România sau orice alta echipa, sa câștige titlul mondial. Sa nu uitam ca Rusia e gazda”, a afirmat Cornel Oțelea.

În opinia sa, un câștig mare pentru echipa naționala este revenirea jucatoarei Narcisa Lecușanu. „Face ambele faze ale jocului, atac și aparare, dar mai ales îmbunatațește relațiile de joc și nu pune accentul doar pe finalizare. Experiența sa poate fi hotarâtoare în meciurile cu miza”, spune Oțelea.

Antrenorul care a condus naționala la ultimele trei competiții internaționale oficiale mai spune ca actuala echipa se bazeaza pe un nucleu de 12-14 jucatoare, pe care le-a testat la rândul sau anii trecuți. „Sunt cam aceleași jucatoare cu care am lucrat și eu, din lotul de 25-30 convocate și în anii trecuți. Doar ca, nucleul echipei de acum, este format din jucatoare care s-au maturizat între timp și realizeaza ce înseamna conceptul de echipa, nu cel de individualitați”, a explicat Oțelea.

Tehnicianul considera ca șansele naționalei de a prinde semifinalele și chiar de urca pe podium depind și de pregatirea psihologica și mentala a jucatoarelor. „Echipei trebuie sa i se trasmita mesajul ca poate, ca are cu ce sa lupte pentru primele locuri și ca trebuie sa treaca peste orice moment de clatinare. La fel cum se pregatesc alte mari echipe, ca Norvegia, Danemarca sau Franța, care câștiga de multe ori datorita pregatirii psihologice bune. Cred, de asemenea, ca în ultimele zile de pregatire, de tactica ar trebui sa se ocupe mai mult antrenorul Dumitru Muși. El a dovedit în timp ca știe sa formeze o echipa pentru a obține rezultate, ce s-au dovedit a fi peste posibilitațile valorice din acel moment. Nu vreau sa se interpreteze greșit ce spun, nu e un sfat, ci doar o sugestie”, a explicat Cornel Oțelea.

Fostul antrenor mai spune însa ca are și o rezerva înaintea plecarii naționalei spre Rusia. „Nici la aceasta competiție nu putem duce tot ce are mai bun handbalul românesc. Ma refer aici la handbalista Carmen Amariei, a carei valoare nu poate fi contestata, dar a carei absența conteaza, Neînțelegerile cu conducerea tehnica trebuie cautate și în gradina ei, dar e pacat ca nu s-a ajuns la un acord”, a declarat Oțelea pentru MEDIAFAX.

Cornel Oțelea face referiri și la perioada în care a antrenat naționala. „Echipa României nu era pregatita înca pentru marea performanța. Unele jucatoare au venit cu comportamentul și atitudinea de la cluburi și, chiar daca am încercat sa le unesc la naționala, n-am reușit. Îmi amintesc momente din jocurile oficiale, când alegeau între ele, pe teren, cele mai proaste soluții. Le-a lipsit unitatea și asta ne-a costat pe toți”, a explicat antrenorul.

Cornel Oțelea considera ca, între timp, atmosfera de la naționala s-a schimbat și asta va favoriza un parcurs bun la CM din Rusia. „Se vede un salt pozitiv, care ar trebui sa se poata masura în rezultate bune. Daca fetele vor ști sa faca diferența dintre victoriile obținute recent la meciurile amicale și competiția oficiala, adica Mondialele, daca vor fi serioase, unite și vor arata daruire pe teren, nu se poate sa nu obțina un rezultat bun”, a încheiat Oțelea.

Naționala de handbal feminin a României participa de vineri și pâna duminica la Cupa Turcin, în Ucraina, urmând sa revina la București, unde va efectua ultima parte a pregatirii înaintea plecarii spre CM din Rusia, în 3 decembrie.

România-Polonia 28-24, în primul meci la Turcin Cup

Naționala de handbal feminin a României a debutat, vineri, cu o victorie, la Turcin Cup, în Ucraina, în fața reprezentativei Poloniei, cu scorul de 28-24 (18-10).

Antrenorul Gheorghe Tadici s-a declarat mulțumit de jocul echipei, chiar daca a rulat toate jucatoarele. „Scopul n-a fost un scor cât mai mare, ci sa rulam tot lotul, pentru a experimenta cât mai multe variante de joc. Fiecare handbalista a evoluat între 20 și 40 de minute. Suntem mulțumiți și de felul în care s-au mișcat și s-au integrat ultimele cinci fete sosite la lot din campionatele Ungariei și Austriei, chiar înaintea plecarii spre Ucraina. Mai avem de pus la punct unele probleme în joc, dar, sincer, nici nu vrem sa aratam toate artificiile tactice înaintea Mondialelor din Rusia, mai ales ca jucam în grupa cu Ucraina”, a declarat antrenorul Gheorghe Tadici.

Sâmbata, în cea de-a doua zi a turneului de pregatire din Ucraina, naționala României va întâlni formația similara a Spaniei, iar duminica, în ultima zi, selecționata țarii gazda.

Mediafax