Oul care indica momentul în care este fiert

Apropo.ro / 01.08.2006, 14:47
Oul care indica momentul în care este fiert
Oul "cu autoprogramare", conceput pentru a scapa de problema albușurilor prea moi și a galbenușurilor rascoapte, va aparea pe rafturile magazinelor în câteva luni, fiind o aplicație a termosensibilitații, informeaza ediția electronica a ziarului Telegraph.

Oul „cu autoprogramare”, conceput pentru a scapa de problema albușurilor prea moi și a galbenușurilor rascoapte, va aparea pe rafturile magazinelor în câteva luni, fiind o aplicație a termosensibilitații, informeaza ediția electronica a ziarului Telegraph.

Ouale vor fi marcate cu un logo desenat cu cerneala invizibila termocroma, care devine neagra în momentul în care ajunge la o anumita temperatura.

Specialiștii au creat mai multe tipuri de cerneluri pentru oua fierte moi, medii și tari, care vor deveni vizibile dupa trei, patru și, respectiv, șapte minute de fierbere.

Proiectul a fost lansat de organismul de asigurare a calitații Lion Quality Eggs, deoarece specialiștii au remarcat ca foarte mulți oameni nu știu sa fiarba un ou.

Logo-urile de pe oua constituie cea mai recenta aplicație a tehnologiei termosensibilitații care constituie viitorul bucatariei. Printre alte invenții ale acestei tehnologii se numara manușile de bucatarie dotate cu senzori de caldura și care pe deasupra mai și comunica cu posesorul prin fraze de genul „Mâncarea trebuie verificata în 40 de minute”.

Cercetatorii vor sa utilizeze aceasta tehnologie pentru a crea tricouri pentru fotbaliști care sa indice momentul în care acesta este prea încalzit sau semne de circulație care își schimba culoarea pentru a indica prezenta poleiului pe șosea.

Tehnologia a fost deja utilizata pe o serie de produse, precum indicatorii de racire de pe sticlele de bere sau de pe unele produse din ciocolata.

O alta modalitate de a fierbe perfect un ou este utilizarea unui dispozitiv creat de un student din Dublin, numit PerfEGG. Acesta menține apa la o temperatuira constanta timp de 8,5 minute, fara ca aceasta sa atinga punctul de fierbere, ceea ce permite ca albușul sa se coaguleze iar galbenușul sa ramâna moale. Dispozitivul poate fi adaptat pentru a obține și oua fierte tari.

Mediafax