(P) 5 lucruri cărora să le acorzi atenție când alegi un credit de nevoi personale de la un IFN

Apropo.ro / 19.08.2021, 12:37
(P) 5 lucruri cărora să le acorzi atenție când alegi un credit de nevoi personale de la un IFN

Foarte multe persoane au nevoie de un împrumut rapid în anumite momente importante (pentru a satisface o dorință sau o nevoie urgentă) și apelează la IFN-uri, în condițiile în care acestea oferă de obicei credite cu mai puțină birocrație decât băncile comerciale, mai rapid și mai simplu. De asemenea, de la un IFN poți împrumuta ușor o sumă foarte mică de bani, adică exact atât cât ai nevoie pentru a cumpăra de exemplu un nou produs electrocasnic, pentru a plăti o vacanță sau pentru a-ți finanța o altă nevoie de moment. Plata o faci apoi în rate, pe termen mai scurt sau mai lung, în funcție de opțiunea preferată.

Iată câteva elemente pe care este bine să le iei în seamă atunci când compari oferte de credite de nevoi personale de la instituții financiare nebancare:

Rata lunară

Cea mai relevantă informație este valoarea ratei lunare, efectiv pentru cazul tău. Știi cât primești, dar vezi și dacă îți este confortabil să plătești apoi, un număr de luni (poate câțiva ani) o rată lunară. Gândește-te de la început dacă rata creditului îți poate pune probleme. Ideal este să construiești creditul astfel încât rata lunară să fie foarte simplu de plătit, fără un efort resimțit prea tare, fără a te limita puternic ulterior la alte cheltuieli dorite / necesare.

Costul total al creditului

Analizează costul real al împrumutului (ca valoare).  Vezi ce costuri ai – dobânzi, comisioane, orice alte taxe. Calculează ce suma vei plati la final. Cu cât termenul creditului este mai lung cu atât suma totală plătita la final va fi mai mare, pentru că vei plăti dobânda pentru toată perioada pentru care ai împrumutat banii.

Acte necesare, condiții

Există credite pe care le poți obține doar cu buletinul, online. Alege un credit pentru care sunt necesare puține acte, unde IFN-ul oferă condiții prietenoase. Vezi și ce statut trebuie să ai – poate fi nevoie de o anumită vechime la locul de muncă. Există și credite de nevoi personale pentru pensionari, credite care se pot obține fără limită de vârstă. Încă un element important: trebuie să te deplasezi sau faci online toată procedura de solicitare a creditului? Evident, varianta exclusiv online este un beneficiu în sine.

Durata estimată a procesului de acordare

Cel mai probabil ai nevoie de bani rapid, deci acordă mare atenție acestui aspect. Sunt IFN-uri care reacționează foare repede, unde procesul poate fi măsurat chiar în minute! Evită IFN-urile unde ești pus în așteptare mult timp, asigură-te că se subliniază în comunicarea comercială un timp cât mai scurt de aprobare a creditului de nevoi personale și un timp cât mai scurt pentru plata efectivă.

Notorietatea companiei care oferă creditul

Există foarte multe instituții financiare nebancare în România, toate sub monitorizarea BNR, desigur. Însă este bine să lucrezi cu o companie mare, cu un brand puternic, despre care găsești informații relevante (și pozitive) la o simplă căutare online.