(P) Ce este și de ce avem nevoie de moda pentru copii?

De: Dragos Tanase / 10.10.2014, 15:30
(P) Ce este și de ce avem nevoie de moda pentru copii?
Moda a fost întotdeauna un mijloc de exprimare, o modalitate de a înfrumuseța lumea din jur, un rezultat al creației artistice. Mai mult, moda va rămâne mereu despre estetica și despre stil, iar nu de puține ori a fost numită "partea pragmatică a culturii".

De-a lungul timpului a suferit nenumărate transformări. La fel ca orice alte ramuri ale culturii, moda a crescut, evoluat, s-a modificat de-a lungul deceniilor pentru a se adapta unei societăți mereu în schimbare.

Fiecare generație și-a făcut cunoscute dorințele și aspirațiile, s-a prezentat și s-a revoltat, prin modă. Iar apoi moda a modificat la rândul ei societatea prin aportul său cultural, într-un cerc continuu, fără a mai știi când generația crează moda și când moda modelează generația.

Pentru mult timp moda a fost apanajul celor tineri. Cei cu vârste între 15 și 30 de ani dictau tendințele, promovau stiluri și creau imagini. Dar ultimul deceniu a adus o schimbare semnificativă. Moda nu este doar pentru o singură categorie de oameni, ea se adresează celor slabi și celor cu forme pline deopotrivă, celor bătrâni și celor mici în același timp.

Suri Cruise la doar vârsta de 7 ani își lansează propria colecție vestimentară. În primăvara anului trecut a apărut și primul Fashion Week dedicat copiilor, în Londra. Aceste evenimente demonstrează încă o dată că există o piață clar definită și targetata clar pe copii.

Ce este sau ce ar trebui să fie moda pentru copii?

Când vorbim de modă pentru copii nu vorbim de concursuri de frumusețe, cu fetițe-păpuși care vorbesc mai afectat decât mulți adulți. De fapt, moda pentru copii este despre confort. Este despre un mod organizat de a celebra frumusețea copilăriei. Este despre protejarea atât a inocenței cât și sănătății celor mici. Și nu în ultimul rând, este despre stil. Pentru că toate aceste componente care crează moda, nu exclud existența unei valori estetice.

Moda pentru copii a apărut dintr-o nevoie, dintr-o revoltă de a da la o parte veșnicul albastru – bleu pentru băieți și variațiuni de roz și mov pentru fetițe, care nu făceau decât să creeze o uniformă pentru cei mici. Și atunci, întâi cu mișcări timide, apoi din ce în ce mai energic, creatori de modă au demonstrat că nu există o vârstă anume pentru stil, iar a încuraja inovația în hainele și încălțămintea pentru copii, este de fapt un mod de a încuraja creativitatea celor mici, care ies din tiparele consacrate ale culorilor standard.

Un exemplu de companie din România care s-a luptat cu stereotipurile de gen și cu prejudecățile legate de modul de a încălța copii, este compania Pantofiori Veseli. Importând produse din America de la producători recunoscuți internațional pentru calitate (Livie&Luca), Pantofiori Veseli au demonstrat că frumusețea începe de la vârful degetelor de la picioare.

Încălțămintea pentru copii disponibilă pe pantofioriveseli.ro nu doar că este inovativă din punct de vedere al modelelor și al culorilor, dar este adaptată perfect nevoilor celor mici astfel încât să protejeze piciorușele, să le lase să se dezvolte nestingherite și să îmbrace piciorul atât de natural, încât să creeze senzația de picior-desculț.

Dacă mai erau dubii, așa s-a demonstrat încă o dată că frumusețea nu exclude calitatea. Și nici invers.

Descoperiți acum cele mai noi modele, din colecția Toamnă/Iarnă de încălțăminte pentru copii.