(P) Cum să treci de inspecția ITP. Care sunt aspectele la care ar trebui să fii atent

De: Andra Voiculescu / 09.07.2020, 15:54
(P) Cum să treci de inspecția ITP. Care sunt aspectele la care ar trebui să fii atent

Dacă ți s-a întâmplat vreodată să stai cu sufletul la gură în timp ce mașina este ridicată pe un elevator auto pentru a fi verificată, cu siguranță nu ești singurul. Ultimul lucru pe care vrei să-l auzi când îți aduci mașina la o stație ITP este că nu ai trecut de inspecție. Eșecul, în această situație, îți poate aduce o serie de bătăi de cap: de la timp pierdut și drumuri inutile, la multă birocrație.

Din fericire, poți evita toate aceste neplăceri dacă te pregătești din timp pentru inspecție. Iată care sunt principalele aspecte de care ar trebui să ții cont:

Aspectul automobilului

Felul în care se prezintă caroseria și interiorul automobilului este important în cadrul unei inspecții ITP. Este important ca atât interiorul mașinii să fie curat și îngrijit, cât și exteriorul său. Inspectorul va verifica starea generală a exteriorului, observând dacă există urme de accidente, echipamente suplimentare, precum și starea estetică a acestuia. Caroseria nu trebuie să prezinte urme de rugină și zgârieturi. Locurile care sunt, de regulă, vizate de inspector sunt cele din zona pragurilor, a aripilor, precum și a suspensiilor.

Sistemele principale

E foarte important ca sistemele principale ale vehicului să fie în cea mai bună formă în cadrul unei inspecții ITP. În momentul în care mașina urcă pe un stand frana ea trebuie să funcționeze ireproșabil. Puține lucruri sunt la fel de importante ca sistemul de frânare al unui automobil când vine vorba de siguranța acestuia în trafic, motiv pentru care frânele mașinii tale trebuie să fie bine întreținute și să reacționeze în parametri optimi.

Asta nu înseamnă, însă, că celelalte sisteme, cum ar fi cel electric, de semnalizare, de iluminat sau martorii de bord din interiorul mașinii nu joacă, de asemenea, un rol foarte important în acest proces. Întrucât toate aceste sisteme joacă un rol în menținerea securității pasagerilor și a celorlalți participanți la trafic, ele trebuie să se afle în stare optimă la momentul inspecției, altfel vehiculul nu va trece.

Anvelopele și direcția

În cadrul unei inspecții ITP, sunt analizate și anvelopele vehiculului, care trebuie să fie corespundă dimensiunilor precizate în cartea tehnică a mașinii, altfel există un risc major ca automobilul să fie respins. Totodată, e important ca acestea să nu prezinte urme de mare uzură, umflături sau deteriorări pe suprafața lor.

De asemenea, va fi verificat și sistemul de direcție al mașinii tale, care trebuie să fie responsiv și eficient, cu un volan echilibrat, care să nu tragă într-o direcție sau alta. De altfel, atunci când volanul mașinii trage într-o direcție, acest lucru poate fi observat și felul în care se uzează anvelopele, pe o singură parte.

Emisiile de noxe

Desigur, nivelul emisiilor unui autoturism joacă și el un rol foarte important în trecerea cu succes a unei astfel de inspecții. Dacă acesta depășește limitele stabilite de autorități, acest lucru va duce cu siguranță la respingerea automobilului tău.

Consumabilele, echipamentele pentru urgențe și documentația

E important să știi că, în cadrul unei inspecții ITP nu sunt verificate doar mecanismele mașinii tale, ci și alte aspecte, cum ar fi nivelului uleiului, a lichidului de frână sau a antigelului care trebuie să fie prezente în cantitatea recomandată, să nu fie prea vechi și să aibă o culoare și o consistență normală.

De asemenea, inspectorul ITP va verifica și prezența obligatorie a extinctorului de incendiu (care trebuie să se afle în data de valabilitate), a triunghiului reflectorizant și a trusei medicale care, la rândul său, nu trebuie să fie ieșită din termenul de garanție de 2 ani.

Nu în ultimul rând, ar trebui să fii atent și atunci când pregătești documentele pentru inspecția tehnică periodică. Trebui să te asiguri că incluzi în dosarul tău Certificatul de înmatriculare, Cartea de Identitate a Vehiculului, Asigurarea R.C.A., precum și cartea de identitate a celui care aduce automobilul în inspecție.

Dacă vei fi atent la toate aceste aspecte și vei avea grijă să remediezi din timp problemele tehnice pe care le întâlnești la mașina ta, cu siguranță vei trece ușor și fără bătăi de cap peste orice inspecție tehnică a vehiculului tău.