Păcatele lui Isaac Newton, dezvăluite online

De: Gabriela Voicu / 15.01.2013, 12:00
Păcatele lui Isaac Newton, dezvăluite online
Un proiect numit "Newton" a fost expus online pentru ca internauții să descopere ce "păcate" notase savantul Isaac Newton în propriul jurnal, la vârsta de 19 ani.

În 1662, matematicianul Isaac Newton (25 decembrie 1642 – 20 martie 1726), atunci în vârstă de 19 ani, a început să țină un jurnal, pe care îl păstra în coperte din piele. Unul dintre marii oameni de știință ai istoriei nota acolo calcule și rezolvări ale unor probleme de matematică dar a scris și un cod care a rămas un mister timp de 300 de ani. În 1964, istoricii l-au descifrat și au descoperit o listă cu 57 de „păcate” mărturisite de Newton în jurnalul numit astazi „Fitzwilliam”, care îl caracterizau pe tânărul de doar 19 ani de atunci ca fiind un adolescent emotiv și confuz.

Deși a facut multe descoperiri științifice, Newton era religios și habotnic. A fost virgin toată viața, era gurmand și era preocupat de banalități zilnice, notând activități de tipul „Am mâncat plăcintă astăzi”. Printre altele, Newton a recunoscut că a bătut multe persoane, le-a înjurat pe unele și le-a dorit moartea altora.

Jurnalul lui Isaac Newton, savantul care descoperit gravitația și a revoluționat optica, a fost publicat online în cadrul proiectului „Newton”, în care toate lucrările britanicului au fost dezvăluite internauților. Acestea cuprind lista de „păcate” pe care o găsiți mai jos, iar alte informații pot fi gasite pe site-ul newtonproject.sussex.ac.uk.

Isaac Newton

1. Am folosit cuvântul „Dumnezeu” în mod deschis.

2. Am mâncat un măr în casă.

3. M-am înfuriat pe Master Clarks, pentru o bucată de pâine cu unt. (la 12 ani, Newton fusese trimis la un internat în care a stat cinci ani, iar acolo l-a cunoscut pe William Clarke, cel care i-a trezit interesul pentru chimie)

4. Am furat placintă cu cireșe de la Eduard Storer. (Storer era fiul vitreg al lui Clarke)

5. Am negat că am furat .

6. Am furat din cutia cu prune și zahăr a mamei.

7. Mi-am amenințat părinții că îi voi arde și le voi da foc la casă. (Newton avea o relație tensionată cu mama lui și cu tatăl său vitreg, preotul Barnabas Smith)

8. Am dorit moartea cuiva și am sperat să se întâmple.

9. I-am lovit pe mulți.

10. Am făcut plăcintă duminică seară. (Uneori Newton uita că duminica ar trebui să fie zi de odihnă)

11. Am făcut o capcană pentru șoareci duminică.

12. Am citit o carte duminică.

13. L-am bătut pe Arthur Storer. (Arthur era celălalt fiu vitreg al lui Clarke, devenit primul astronom american în perioada colonizării. Aparent, Newton era îndrăgostit de sora acestuia)

14. Mi-am lovit sora.

15. Am numit-o pe Dorothy Rose mârțoagă.

16. M-am gândit mai mult la bani decât la Dumnezeu.

17. Am folosit prosopul lui Wilford în locul prosopului meu.

18. M-am temut mai mult de oameni decât de Dumnezeu.

19. Nu l-am iubit pe Dumnezeu.

20. Am ieșit cu servitorii.

21. M-am înfuriat pe mama.

22. Am lipsit de la biserică.

23. Am avut gânduri, acțiuni și cuvinte murdare.

24. Am înotat.

25. Nu am acționat conform principiilor mele.