Pădurenii – Paradisul părăsit

Apropo.ro / 05.11.2007, 00:00
Pădurenii - Paradisul părăsit
În ediţia din 11 noiembrie a emisiunii “Te vezi la Ştirile PRO TV”, Cristian Tabără se va afla în centrul Transilvaniei, în ţinutul pădurenilor, zonă aflată pe versantul vestic al munţilor Poiana Ruscă.

În ţinutul pădurenilor, sînt nu mai puţin de 40 de sate şi cătune, dintre care 33 se află pe vîrf de munte. În ciuda frumuseţii locurilor, o parte dintre acestea au ajuns să fie depopulate parţial sau chiar complet. Este cazul satelor Manu şi Curpenii Silivaşului, în care au rămas doar case părăsite şi nici un locuitor, sau cazul satului Mosoru, în care mai există un singur locuitor care să-şi amintească de duminicile în care uliţele erau pline de oameni. Cristian Tabără şi echipa au poposit în cătunul Goleşu, care ţine de Topliţa, loc în care mai există aproximativ 10 locuitori. Situat la 1000 de metri altitudine, într-un peisaj foarte pitoresc, Goleşu era pe vremuri un sat bogat, în care oamenii trăiau bine de pe urma pămîntului şi a animalelor. Astăzi, în Goleşu mai există trei vaci şi 10 locuitori care-şi împart frăţeşte şi disperarea şi speranţa şi care se miră la vederea unei maşini ca la sosirea unei nave extraterestre. Părintele Tiberiu Brăila, care slujeşte în comuna Topliţa de 20 de ani, crede că “asistăm la o moarte a satului romănesc”.

Cum cea mai mare parte a tinerilor a plecat la oraş sau în străinătate să-şi facă un rost, satele şi cătunele din munţi au început să se stingă. Deşi în aceste zone se găseşte un adevărat patrimoniu cultural, tradiţiile populare încep să fie din ce în ce mai mult exponate de muzeu, scoase în lume doar la zi de sărbătoare. La plecarea din Goleşu, Cristian Tabără a primit în dar o traistă. Pentru a nu uita cătunul din vîrf de munte.