Pagube de 111 milioane dolari

Apropo.ro / 25.05.2006, 12:21
Pagube de 111 milioane dolari
Rata pirateriei software în România a atins, anul trecut, 72%, în scadere cu 2% fata de anul 2004, dar cresterea pietei de programe informatice a dus la o majorare a pagubelor, de la 62 milioane dolari la 111 milioane dolari, potrivit Business Software Alliance (BSA), care citeaza un

Rata pirateriei software în România a atins, anul trecut, 72%, în scadere cu 2% fata de anul 2004, dar cresterea pietei de programe informatice a dus la o majorare a pagubelor, de la 62 milioane dolari la 111 milioane dolari, potrivit Business Software Alliance (BSA), care citeaza un studiu IDC.

„România se plaseaza deasupra mediei regiunii din care face parte – Europa Centrala si de Est, unde rata medie a pirateriei este de 69% – fapt care este de natura sa indice ca eforturile de combatere a pirateriei software trebuie continuate si suplimentate”, a declarat într-un comunicat Magda Popescu, avocat al BSA.

Potrivit studiului asupra pirateriei pe piata mondiala realizat de International Data Corporation (IDC), pierderile cauzate la nivel global de pirateria software au însumat anul trecut 34 miliarde de dolari, cu 1,6 miliarde de dolari mai mult fata de 2004, iar rata pirateriei a ramas neschimbata, la 35%.

Statele Unite ale Americii au înregistrat cea mai scazuta rata a pirateriei dintre toate statele care au facut obiectul studiului, 21%, dar au avut totodata si cele mai mari pierderi individuale, în valoare de 6,9 miliarde de dolari.

China a înregistrat a doua pozitie ca marime a pierderilor cu 3,9 miliarde dolari, la o rata a pirateriei de 86%, urmata de Franta cu pierderi de 3,2 miliarde de dolari, la o rata de 47%. Tarile cu cea mai ridicata rata a pirateriei au fost Vietnam si Zimbabwe cu rate de 90%, Indonezia cu 87%, urmate de China si Pakistan cu rate ale pirateriei de 86%.

Cele mai scazute rate ale pirateriei au fost înregistrate în Statele Unite (21%), Noua Zeelanda (23%), Austria (26%) si Finlanda (26%).

„Mai multi factori contribuie la diferentele dintre regiuni în ce priveste pirateria – forta protectiei proprietatii intelectuale, accesibilitatea software-ului pirat, diferentele culturale si tendintele pietei IT”, a spus John Gantz, director de cercetare în cadrul IDC.

Potrivit unui studiu anterior realizat de IDC, o scadere a ratei pirateriei software la nivel global pâna la 25% ar crea 2,4 milioane locuri noi de munca, 400 miliarde de dolari în plus la cresterea economica si 67 miliarde de dolari din taxe si impozite la nivel mondial.

Studiul asupra pirateriei pe piata mondiala realizat de IDC cuprinde segmentele majore ale piatei software, incluzând sisteme de operare, software destinat consumatorilor si segmente din piata locala de software.

Raportul a fost realizat pe baza datelor mondiale despre livrarile de software si hardware, peste 5.600 de interviuri, iar IDC a recrutat analisti în peste 39 de tari pentru a verifica conditiile pietelor de desfacere locale.

Mediafax Business/ IT