Pagube de miliarde de lei din cauza animalelor salbatice

Apropo.ro / 28.04.2005, 13:33
Pagube de miliarde de lei din cauza animalelor salbatice
Animalele salbatice, în special mistreții, au produs în județul Covasna, în cursul acestui an, pagube de ordinul miliardelor de lei, a declarat, miercuri, într-o conferința de presa, vicepreședintele Consiliului Județean Covasna, Vajda Lajos, citat de


Animalele salbatice, în special mistreții, au produs în județul Covasna, în cursul acestui an, pagube de ordinul miliardelor de lei, a declarat, miercuri, într-o conferința de presa, vicepreședintele Consiliului Județean Covasna, Vajda Lajos, citat de corespondentul MEDIAFAX.

Vajda a afirmat ca s-au facut nenumarate intervenții la Guvern, ministere, asociații de vînatoare, dar nimeni nu a luat masuri pentru stoparea fenomenului.

Primarii covasneni solicita modificarea Legii 103/96, modificata în 2002 prin HG nr. 748, astfel încît proprietarii terenurilor afectate sa fie protejați.

Primarul comunei Zagon, Kiss Iosif, a afirmat ca exista un proiect de hotarîre în vederea modificarii respectivei legi, dar care nu aduce modificari esențiale în acest sens.

El propune ca mistreții sa fie catalogați și în România, ca și în alte țari europene, ca animale rapitoare, pentru a putea fi vînați tot anul.

Primarul comunei Bațani, Bardocz Csaba, a afirmat ca mistreții au distrus deja iarna trecuta sute de hectare de terenuri arabile, pașuni și culturi.

La rîndul sau, președintele CJ Covasna, Demeter Janos, a atras atenția ca Guvernul nu este pregatit sa protejeze proprietarii terenurilor agricole în acele perioade cînd nu exista fructe de padure, hrana naturala pentru animalele salbatice și, din acest motiv, ele vin din paduri.

„În prezent, legislația protejeaza asociațiile de vînatori, nu pe proprietari”, a precizat Demeter.

Mediafax