Pakistan: 135 de persoane îngropate de o avalanșă

De: Marian Andrei / 08.04.2012, 12:35
Pakistan: 135 de persoane îngropate de o avalanșă
O avalanșă care a afectat sâmbătă tabăra armatei pakistaneze din regiunea muntoasă Cașmir a îngropat 135 de persoane, dintre care 124 de soldați.

Avalanșa a acoperit o suprafață de un kilometru pătrat, conform comunicatului armatei pakistaneze. Aceasta a îngropat tabăra Gayari, în zona ghețarului Siachen, la aproximativ 6.300 de metri altitudine.

Acest ghețar se află înr-o regiune himalayană din apropierea frontierei disputată de India și Pakistan și militarizată puternic atât cu trupe pakistaneze cât și indiene încă din 1984. Acesta este în apropierea a patru dintre cele 14 vârfuri muntoase din lume care depășesc 8.000 de metri (K2, Broad Peak, Gasherbrum și Gasherbrum II), toate de partea pakistaneză a frontierei.

După o zi de căutări cu peste 150 de militari ajutați de câini și de elicoptere, un responsabil al serviciilor de securitate a declarat sâmbătă seară pentru AFP că din cauza „întunericului și a condițiilor meteo nefavorabile” operațiunile de salvare au fost oprite și vor reîncepe duminică dimineață.